Goochelen met cijfers en woorden: Miranda van Driel Column #3

GOOCHELEN MET CIJFERS EN WOORDEN  DEEL 3Onze machthebbers houden van goochelen.Ze goochelen wat af de hele dag. Met cijfers. Met woorden. Met wetten. En wij stonden erbij en keken ernaar…. [GOOCHELEN MET CIJFERS]Aan het begin van de pandemie zou het killervirus tussen de 3 en 10% van de bevolking doden. En we zouden met meer dan 60% van de bevolking besmet raken.Dat dit niet het killervirus is geworden waar Den Haag op had gehoopt, is inmiddels wel duidelijk. Gelukkig maar. De cijfers zijn niet anders dan bij een gemiddeld griepjaar.En toch worden er nu maatregelen genomen die nog steeds in de eerste lijn liggen. Op basis van cijfers die dit totaal niet rechtvaardigen. Er wordt gegoocheld met cijfers en niet een beetje ook …..[GOOCHELEN MET WOORDEN]In maart begon het gegoochel met woorden. Door het dagelijks benoemen van het aantal doden werd de angst er flink ingejaagd. Alleen de doden aan dit killervirus dan. Niet de andere dagelijkse doden. Zodat je ook geen idee hebt, wat ‘normaal’ is. Maar toen dit niet zo hard ging als je zou verwachten van een killervirus. Gingen ze de IC opnames erbij vermelden. Want we hadden een probleem ….Met dank aan onze machthebbers was er een tekort aan IC bedden en IC personeel.Dus we gingen inzetten op Flatten the curve.Gelukkig, dat ging op het nippertje goed… De curve ging mooi naar beneden en de IC’s zijn niet overstroomd. De aantallen kwamen onder de 100. Dat klinkt niet indrukwekkend meer. Weet je wat, we gaan de positief getesten tellen. Maar ja, positief getest, dat klinkt zo positief. Dus gaan we het voortaan maar besmettingen noemen. Besmet dat klinkt wat vetter. Dat kan misschien wel wat meer de angst aanjagen. Want nu de cijfers niet meer voor zich spreken worden mensen weer te vrij.
Bekijk deze video op YouTube:

Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.