Groene politiek heeft niets met links of rechts te maken; Hans Moll met Sylvain Emphimenco

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

“Groene politiek heeft niets met links of rechts te maken. Het wordt tijd dat GroenLinks dat gaat begrijpen!”


Dit gesprek gaat over zijn werk als columnist bij Trouw, zijn persoonlijke achtergrond en de sociaal-politieke situatie in Frankrijk.
Sylvain Ephimenco werd als pied-noir in 1956 geboren in Algerije, toen nog een Frans departement. Op dat moment woedde de Algerijnse Oorlog, waardoor hij al vroeg geconfronteerd werd met de dood. Op zesjarige leeftijd verliet hij Algerije. Tussen 1981 en 1998 werkte hij als correspondent in Nederland voor het linkse Franse dagblad Libération. Ephimenco werd in 1992 columnist voor het dagblad Trouw. Hij schreef voor diverse bladen essays en beschouwingen. Als columnist was hij naast Trouw verbonden aan De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, RTV Rijnmond en Radio Nederland Wereldomroep. Hij was de eerste Fransman die een roman (Façades uit 1991) rechtstreeks in het Nederlands schreef. Zijn volgende roman, Blauwe nachten (1996), ging over de Algerijnse Oorlog. Hij publiceerde diverse essaybundels (Hollandse kost in 1994, Hollandse Nieuwe in 1998, en in 2004 Het land van Theo van Gogh) en columnbundels (De leugen regeert 2000, Beetje dom 2002, Gedwongen tot weerbaarheid 2005) evenals een Open brief aan de moslims van Nederland (2001).
Als essayist neemt hij uitgesproken standpunten in ten aanzien van de inburgering van de etnisch-culturele minderheden in Nederland en de Europese Unie. Hij verdedigt daarbij nadrukkelijk de democratie en de sociale en democratische verworvenheden in Europa. Kif Kif, een Vlaamse vereniging voor bevordering van democratie en samenleven met de minderheden, noemt hem “een van de meest kritische stemmen in het huidige politiek-maatschappelijke debat in Nederland”. Als islamcriticus is hij na de moord op Theo van Gogh een jaar lang beveiligd. Ephimenco is republikein en atheïst (hij is katholiek opgevoed en misdienaar geweest).

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.