Harry Starren en Thijs Asselbergs; Het DNA van Haarlem en de Koepelgevangenis

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Het DNA van Haarlem; De saaiste stad van Nederland waar je de wind hoort ruizen. Het Jutland van de metropool. Niets is mooier dan Haarlem “op te tillen” en een studentenstad te laten zijn.

Thijs Asselbergs is architect en was in de jaren ’80 initiatiefnemer en medeoprichter van het designblad ‘Items’. In de periode 1990 – 1994 was hij de stadsarchitect van Haarlem.
In dit gesprek met Harry Starren bespreekt hij het nieuwe project waar hij bij betrokken is. Het hergebruik van de koepelgevangenis in Haarlem. Deze werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem reeds koepelgevangenissen had gerealiseerd. Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een monument in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst. In het gebouw zijn vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.
Het gebouw werd in 2016 gesloten en daarna als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen gebruikt. De Stichting Panopticon die speciaal voor dit project werd opgericht wil er nu de huisvesting van University College Haarlem in realiseren. Panopticon kocht een dag voor dit interview de Koepel van de gemeente Haarlem, die op haar beurt het gebouwencomplex kocht van de Rijksgebouwendienst.
Volgens Asselbergs is het gebouw aan de Oostzijde van Haarlem, 6 minuten lopen van de Grote Markt, met een prachtige Panopticon en een schitterend zinken dak, een ideale locatie voor een nieuwe universiteit. “Het is mooi om Haarlem “op te tillen” en een studentenstad te laten zijn.”


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.