Heilige identiteiten en soevereiniteit: Paul Cliteur, Geerten Waling, Machteld Zee, Arendo Joustra

 2 boeken besproken door Paul Cliteur, Geerten Waling, Arendo Joustra en Machteld Zee.

Machteld zee over het Islamitisch fundamentalisme
Gerard Noodt over tolerantie, godsdienst en gewetensvrijheid


Bij dit gesprek is hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra aanwezig. Hij is de uitgever van het boek van Gerard Noodt.
Machteld Zee (1984) is politicoloog en jurist. Ze promoveerde aan de Universiteit Leiden bij prof. Dr. Paul Cliteur op het proefschrift Choosing Sharia? Haar onderzoek, waarover ze publiceerde in onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en De Morgen, roept voortdurend veel aandacht en discussie op. Ook internationaal: The Independent, India Today en The Australian besteedden er ruime aandacht aan. Machteld Zee woont en werkt vanaf juli 2016 in Londen.
In haar boek ‘Heilige identiteiten’ stelt xzij de vraag hoeveel vrijheid we kunnen geven aan het islamitisch fundamentalisme zonder onze eigen vrijheden te verliezen? Op levendige, heldere en vlijmscherpe wijze onderzoekt Machteld Zee deze urgente vraag. Moeten we ons hier in het Westen niet juist veel sterker maken voor de rechten van álle vrouwen? Of zijn we al op weg naar een shariastaat?

Gerardus Noodt werd op 4 september 1647 geboren in Nijmegen. Noodt studeerde aan de Nijmeegse Kwartierlijke Academie en de universiteiten van Leiden en Franeker: eerst filosofie en wiskunde, later rechten. Als 24-jarige werd hij al hoogleraar in Nijmegen, een professie die hij later in Franeker, Utrecht en Leiden zou uitoefenen. Noodt was een internationaal bekende rechtsgeleerde Nederlandse Rechtsgeleerde. In 1699 legde hij in een rede de juridische grondslagen voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit en in 1706 sprak hij over tolerantie, godsdienst- en gewetensvrijheid, begrippen die hij voorzag van een juridisch kader. Deze redevoeringen werden in het Latijn en het Frans gepubliceerd en werden in heel Europa gelezen. Gerard Noodt was niet de eerste en radicaalste voorvechter van individuele vrijheden, maar hij was wel een van de eersten die deze vrijheden juridisch onderbouwde. Met zijn standpunten, die vaak haaks stonden op de heersende opvattingen bij de overheid, was hij een vertegenwoordiger van de Verlichting.

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.