Het cultureel DNA van de Nederlandse democratie; Paul Cliteur, Wim Voermans en Geerten Waling

Paul Cliteur bespreekt met Wim Voermans en Geerten Waling hun boek, “Gemeenten in de genen”. Over het cultureel DNA van de Nederlandse democratie.
Over de historie van Nederland in haar strijd tegen het water. Dankzij de invloed van het water is de lokale democratie tot stand gekomen. De Nederlandse volksaard is anders dan die van andere landen. Het eeuwen durende gevecht tegen het water werd door de overige Europese volken niet begrepen.

Plinius de Oudere schreef ooit; “De oceaan stort zich twee maal per etmaal met gigantische golven uit over het land zodat men zich bij die eeuwige strijd tegen de natuur zich afvraagt of dat stuk grond tot het land behoort of het land tot de zee. Op de met de handen opgehoogde woonplaatsen, de terpen, leeft daar een ongelukkig volk. Met vloed zijn het net schepelingen en met eb eerder schipbreukelingen. En wanneer ze door het Romeinse volk zijn overwonnen noemen ze dat nog slavernij.”
Wim Voermans is hoogleraar staats en bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden. Geerten Waling wetenschappelijk medewerker aan de faculteit Sociale Wetenschappen. Paul Cliteur is hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.