Het demonstratierecht, wat is dat ook al weer? – Jeroen Pols en Maria Louise Genet

Iedere dinsdag nemen mr. Jeroen Pols en mw. mr. Maria-Louise Genet samen de relevante juridische ontwikkelingen van de week door.

Huishoudelijke mededeling. Op 7 december 2021 van 14.30 tot 15.30 uur zal er een Zoom zijn voor het nieuwe format ‘Viruswaarheid Maatschappij Uitzending’ waarin kijkers van deze reeks 1x per maand schriftelijk vragen kunnen stellen aan een aantal juristen uit ons team die daarna live (via Zoom) met het publiek besproken zullen worden. Deze keer zal het vragen betreffen over de volgende onderwerpen: het demonstratierecht, aanprakelijkheidsrecht, grondrechten en arbeidsrecht. U kunt zich hiervoor aanmelden via de website van Viruswaarheid. De uitzending wordt vervolgens uitgezonden op het Facebookkanaal op donderdag 9 december 2021 om 20.00 uur.

In de eerste 10 delen van deze reeks bij Weltschmerz is het Dossier (On)Gezondheidsraad besproken, waaronder de sommatiebrief, de dagvaarding in de bodemprocedure, de dagvaarding in de kort geding procedure, de zitting op 8 november 2021, de rol van het CBG, kamerdebatten, wetgeving en andere bijbehorende zaken. Op 29 november jl. is uitspraak gedaan in deze zaak. Het vergt enige voorbereiding om het vonnis te ontleden en te bespreken, waardoor wij ervoor gekozen hebben om dat volgende week te doen.

In deel 11 is uitgebreid ingegaan op het nieuwe wetsvoorstel rondom de mogelijke invoering van 2G en de uitbreiding van de coronatoegangsbewijzen naar niet-essentiële winkels en dienstverlening (CTB’s / QR-code / QR-app). Vandaag (deel 12) wordt er ingegaan op het demonstratierecht. Daarbij zal worden ingegaan op het rapoprt van de Venice Commission, de folder van burgermeester Halsema (2018).

 

Bronnen:

~ Rapport Venice Commission (97 pagina’s): Strasbourg / Warsaw, 8 July 2019 CDL-AD(2019)017, Study n° 581/2010, EUROPEAN COMMISSION FOR DEMOCRACY THROUGH LAW (VENICE COMMISSION), OSCE OFFICE FOR DEMOCRATIC INSTITUTIONS AND HUMAN RIGHTS (OSCE/ODIHR): GUIDELINESON FREEDOM OF PEACEFUL ASSEMBLY (3rd EDITION), website: https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2019)017-e

~ Handboek Gemeente Amsterdam “Demonstreren, bijkans heilig” (72 pagina’s) gepubliceerd in 2018: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/veiligheid/demonstratierecht/

~ Persconferentie Members of European Parliament (MEP’s) d.d. 20 oktober 2021 genaamd “MEP’s press conference on the abusive use of Green Certificate – European Parliament”: https://youtu.be/_walPWEACsc (19 minuten en 10 seconden)

~ Persconferentie Members of European Parliament (MEP’s) d.d. 28 oktober 2021 genaamd “MEP’s stand up for our right to freedom after imposing Digital Green Certificate to enter Parliament”: https://youtu.be/lEkvD5To02U (29 minuten en 15 seconden)

~ Persconferentie Members of European Parliament (MEP’s) d.d. 24 november 2021 genaamd “MEP’s fighting for freedom in the EU. Defencing people’s rights against Mandatory Digital Certificate”: https://www.youtube.com/watch?v=hq55vOwKpTM (42 minuten en 5 seconden)

~ Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft op 1 juni 2020 bij het Tv-programma “Op1” nogmaals toegelicht hoe het demonstratierecht in elkaar steekt, waarbij zij uitdrukkelijk gezegd heeft: “Het demonstratierecht is gegeven. Dat hoef je niet aan te vragen.” Bekijk hier het fragment bij NPO Uitzending Gemist vanaf 17m40s tot en met 18m20s. Hieruit blijkt dat de politie heel goed in staat is om een vreedzame demonstratie te faciliteren. Na de massale demonstratie op de Dam op 1 juni 2020 (BLM-protest), waarbij alles ordentelijk is verlopen, is er daarna bovendien geen piek in het aantal ziekenhuisopnames waargenomen. Integendeel.

~ Daarnaast dient de volgende vraag gesteld te worden: Als het wérkelijk zo gevaarlijk was voor de Volksgezondheid (als mensen de anderhalve meter maatregel niet in acht nemen) en zij daardoor uit elkaar gedreven moeten worden, hoe is het dan toch mogelijk dat de arrestanten hutje mutje op elkaar werden gezet of urenlang gegijzeld werden (op bijvoorbeeld de Leidsekade op 20 maart 2021) zonder sanitaire voorzieningen, waarna de demonstranten vervolgens in overvolle bussen werden afgevoerd? Als het wérkelijk om de volksgezondheid zou gaan, dan zou deze handelswijze volstrekt ondenkbaar zijn geweest. Het is daarmee volstrekt duidelijk dat de anderhalve meter maatregel in de buitenlucht kant noch wal slaat.

~ Video Blckbx d.d. 9 november 2020 met titel “Politie aan de deur vanwege een video?!?”: https://www.blckbx.tv/videos/interview-politie-aan-de-deur-vanwege-een-video?rq=politie%20aan%20de%20deur

~ Video Blue Tiger d.d. 26 november 2021 met titel “Janet Zuidema: slachtoffer van politiemishandeling in Zwolle – Uitgeverij De Blauwe Tijger”: https://deblauwetijger.com/video/janet-zuidema/

~ Escalatie door Romeo’s: Verwezen wordt bijvoorbeeld naar dit filmpje, waaruit blijkt dat Romeo’s uit een politiebusje springen en ‘out of the blue’ op nietsvermoedende op de grond zittende mensen (die met hun rug naar het busje gekeerd zitten) beginnen in te slaan met stokken en knuppels: https://www.dlmplus.nl/2020/06/23/rutte-zet-geheime-politie-in-om-te-provoceren-en-infiltreren-tijdens-picknickdemo-in-den-haag/ (zie het filmpje van 4 minuten onder het dikgedrukte kopje “Demo Lange Vijverberg) alsmede de filmpjes over de inzet van Romeo’s tijdens andere vreedzame demonstraties: https://www.dlmplus.nl/2020/08/22/geheime-politie-van-rutte-opnieuw-in-bloedige-actie-tijdens-demo-20-augustus/. Dit wekt in ieder geval de schijn dat de politie zich al sinds het begin van de crisis laat misbruiken door de zittende macht om burgers mét terechte zorgen ten onrechte met grof geweld te mishandelen teneinde hen de mond te snoeren. Recentelijk is de politie bovendien wéér in opspraak gekomen voor wat betreft het excessieve gebruik van geweld tijdens een demonstratie tegen het huizentekort en de al decennialang bestaande woningnood: https://bij1.org/kamervragen-ernstig-politiegeweld-bij-woonopstand/.

~ Dronebeelden d.d. 24 januari 2021 boven Museumplein: https://www.facebook.com/roy.deroy.148/videos/438044631214081

~ De voorgestelde, wereldwijde uitrol van vaccinatiepaspoorten heeft niets te maken met uw gezondheid. Vaccinatiepaspoorten zijn een Trojaans paard dat wordt gebruikt om een volledig nieuw type gesurveilleerde en gecontroleerde samenleving te creëren waarin de vrijheid die we vandaag genieten een verre herinnering zal zijn. In deze video wordt in een kwartier tijd haarfijn uitgelegd hoe we de afgelopen twee jaar in een fuik gelokt zijn. Een fuik die, onder de dekmantel van ‘volksgezondheid’ en met angst als wapen, uiteindelijk een eind zal maken aan vrijheid en – in feite – aan de mensheid. Het is tijd om dit plan een halt toe te roepen. Video d.d. 24 november 2021 genaamd ‘This Pivotal Moment’: https://waarheid.tv/172-dit-is-het-beslissende-moment (17 minuten en 12 seconden)

~ Artikel in het NRC d.d. 16 november 2021 met krantenkop “NCTV moet net als de geheime dienst onder toezicht worden gesteld” en ondertitel: “Nico van Eijk | Toezichthouder geheime diensten. De toezichthouder op de veiligheidsdiensten wil ook dat de NCTV onder hem gaat vallen. Die gedraagt zich namelijk als een geheime dienst, vindt hij.”: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/16/nctv-moet-net-als-de-geheime-dienst-onder-toezicht-worden-gesteld-a4065729.

~ Clipje “Hubert Bruls noemt zichzelf Papa Bruls en vindt dat hij de de samenleving moet opvoeden… desnoods met harde arm” https://twitter.com/vrouwvdvrijheid/status/1455858151102861316?s=21

~ Artikel in Type-Ex d.d. 22 november 2021 “College rechten van de mens maakt juridische denkfouten – Mensenrechten zijn niet onderhandelbaar”: https://type-ex.nl/index.php/2021/11/22/college-rechten-van-de-mens-maakt-juridische-denkfouten-mensenrechten-zijn-niet-onderhandelbaar/

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.