“Het eenmansleger Engelen”

ewaldJullie mogen best wel even weten dat de papa Weltschmerz best trots is op z’n vermelding in het FD interview met ‘enfant terrible’ Ewald Engelen.
En onthoud: u zag het het eerst bij Café Weltschmerz!
Hij was al een enfant terrible, maar deze week liep de reputatie van financieel geograaf Ewald Engelen een echte deuk op. De namenlijst in zijn spraakmakende boek ‘De schaduwelite’,  waarin hij uithaalt naar bankiers en politici, blijkt ‘een gimmick. Toch is er nog steun voor ‘de nieuwe Multatuli’. Een profiel.

Het is 10 augustus 2014 en Café Weltschmerz, een praatprogramma op de Amsterdamse zender AT5, staat op het punt van beginnen. Interviewer Erik de Vlieger blikt strak in de camera, zijn bril op het puntje van de neus. ‘Waar zijn de spannende gesprekken gebleven?’ spreekt de recalcitrante zakenman retorisch. ‘Het wordt allemaal zo dof, zo vlak.’
Daar gaat nu iets aan veranderen, zoveel is duidelijk.
‘Ongelooflijk verheugd’ is De Vlieger met zijn gast Ewald Engelen, die glimlachend tegenover hem zit. Vlotte broek, dito overhemd — geen jasje, laat staan een stropdas.
Na vraag twee gebeurt er iets opvallends: Engelen schiet in de overdrive. Nu doet de 51-jarige hoogleraar financiële geografie dat wel vaker, maar meestal iets later. Je moet zoiets een beetje opbouwen.
Eerst is hij nog rustig: ‘Verbíjsterend is het dat de politiek, de media en de universiteiten zich de laatste vijftien jaar onledig hebben gehouden met van alles en nog wat.’ En dan, pats, gaat Engelen ineens in de zesde versnelling. Woedend: ‘Met Sinterklaas, met de islam, met migranten, met vrouwenbesnijdenis en allemaal andere ónzindingen! En ze hebben níét gekeken naar wat er in de bancaire sector gebeurt!’
Ook De Vlieger ziet dat het te snel gaat. ‘Ewald, je gaat aan de haal met het interview.’
Engelen is een hardcore keynesiaan, die vindt dat Nederland en Europa nu ‘kapot worden bezuinigd’.
Engelen, die direct is gekalmeerd: ‘Neemt u mij niet kwalijk’. “ (..)
Lees meer bij het FD.Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.