Het einde van de dollar als wereldmunt?; Willem Middelkoop en Paul Buitink

De dollar is sinds 1944 de wereldmunt en wordt nog voor 80% gebruikt voor olietransacties, 100% voor de internationale betalingen en 65% worden de internationale reserves in dollars aangehouden. De geschiedenis stelt echter dat gedurende ca. 60/80 jaar één munt de belangrijkste is. In het verleden was dat de Britse Pond Sterling tot 1914. De munt werd gedekt door het goud. Bij de start van de eerste Wereldoorlog verloor de pond die positie door de zwakke economie van Engeland. Engeland moest de dekking van het goud er af halen en vanaf dat moment is de dollar steeds belangrijker geworden. Pas aan het eind van de tweede Wereldoorlog werd de dollar officieel de wereldmunt. De dollar werd het nieuwe anker van het financiële systeem waarbij de koppeling met goud niet werd hersteld.
Dit gesprek is geadopteerd door;
📌 Yassin Aljattari
📌 Stuart Purdy
📌 Yoshi Livo
📌 Henk van Tijen
📌 Hans van Wessel
📌 Heiko van der Linden
📌 Fabian Lachman
📌 Yoeri Pals
Ook de staatsschuld van Amerika is sinds 2008 opgelopen van 10.000 miljard naar 20.000 miljard en de vraag is of de rol van de dollar als wereldmunt nog kans maakt. Europa, Rusland en China werken inmiddels aan een nieuw anker wat de dollar zou moeten gaan veranderen.
📌 Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer
Willem Middelkoop is publicist, fondsbeheerder en monetair expert. Paul Paul is bedrijfseconoom en houd zich intensief bezig met ons monetair systeem. Hij adviseert organisaties over banking, cryptocurrencies, credietverzekering en crowdfunding.

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen