Het gaat primair om vertrouwen; Cox Bosma en Jaap Koelewijn

“Vertrouwen is het cement van al onze transacties!”

Jaap Koelewijn is parttime hoogleraar Corporate Finance aan de Universiteit Nyenrode en levert bijdrages aan o.a. het PE programma en de commissarissencyclus. Zijn leerstoel wordt gefaciliteerd door Holland Questor. Sinds 2000 is hij directeur van Financieel Denkwerk. Een adviesbureau dat adviseert op het gebied van financiering en belegging en de daarbij behorende regelgeving en toezichtvraagstukken.

jaap-koelewijn

Wat zijn de invloeden van economische drijfveren op bestuurlijke integriteit en waar gaat het fout?
Volgens Koelewijn hadden we een enorme economische expansie na de tweede wereld oorlog tot aan het einde van de jaren ’70. “Toen kregen we de twee oliecrisissen en het ontsporen van de economie. We hebben toen een belangrijke ommekeer gehad. Het linkse kritische denken waarbij de overheid alles moest oplossen, maakte plaats naar een markt gestuurd denken, waarbij de markt “het doet” tenzij de markt faalt.” Daar volgde de privatiseringsgolf op met KPN, woningbouw coöperaties, zorg, openbaar vervoer, energiebedrijven, etc. Activiteiten die door de markt overgenomen konden worden om deze vervolgens af te rekenen op “winst en verlies”. Die trend heeft, volgens Koelewijn zich generiek voortgezet waarbij iedereen en alles wordt afgerekend op de toegevoegde waarde die werd gerealiseerd.
Wat doet dat echter met ons ethisch besef en onze moraal………?

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.