Het grote dilemma Iran; met Shervin Nekuee en Önder Kaya

De kwestie Iran. Een heet hangijzer in menige discussie over conflicten in het Midden-Oosten. Na de islamitische revolutie van 1979, waarin de Iraanse balling (ayatollah) Ruhollah Khomeini de macht greep, ontwikkelde het sjiitische Iran zich van een constitutionele monarchie tot een eigenzinnige islamitische landmacht. De revolutie bracht uiteindelijk een keten van reacties teweeg, waardoor moslims in de regio opnieuw begonnen te geloven in de politieke islam als legitieme vorm van openbaar bestuur.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer.
Politicoloog Önder Kaya sprak met de Iraans-Nederlandse socioloog, publicist en mysticus Shervin Nekuee over de achtergrond, de aard en de gevolgen van de revolutie in Iran en daarbuiten. In Nederland blijft de Iraanse politiek, ondanks de vele malen dat de republiek in het nieuws komt, toch voor velen een raadsel. Wat is de rol van Iran anno 2019 in het Midden-Oosten? Hoe zat het met de olie- en gasreserves van het land? Wie zijn Reza Shah Pahlavi, Mohammad Mosaddagh en ayatollah Khomeini? Waarom zijn ayatollah’s zo belangrijk in de sjiitische regio? En waarom bezoekt VN-afgezant Jeannine Hennis-Plasschaert ayatollah Al-Sistani? Önder Kaya en Shervin Nekuee bespreken het bij Café Weltschmerz.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.