Het Nationaal Zorgfonds; Esther van Fenema, Renske Leijten en Marcel Canoy

“Binnen de marktwerking schuilt een systeem van wantrouwen!”

Renske Leijten is Tweede Kamerlid voor de SP en belast met de portefeuille Zorg en Jeugdzorg.
Marcel Canoy was van 1 maart 2008 tot 1 oktober 2013 deeltijdhoogleraar Economie en Regulering van de Zorg verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij geld als generalist, met de voornaamste gebieden: marktwerking en regulering, gezondheidszorg, migratie, sociaal beleid, Europees beleid.
Esther van Fenema, zelf als psychiater ervaringsdeskundig, volgde een discussie tussen Leijten en Canoy over het Nationaal Zorgfonds op Twitter en vroeg aan beide deze discussie voor de camera’s van Café Weltschmerz te vervolgen.
untitled-1
Leijten heeft het standpunt, dat in de zorg marktwerking geen plaats heeft. Het is niet goed om de zorg op te knippen in producten en deze per product te betalen. Mensen die in de zorg werkzaam zijn moet je ook niet willen aanzetten tot “productie-draaien”. Volgens Leijten schuilt binnen de marktwerking een systeem van wantrouwen. Als je de marktwerking uit de zorg wilt halen moet je volgens Leijten starten aan het begin van de keten bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars zijn op een stoel gaan zitten, waarbij zij kijken of de zorgverleners niet te veel doen en of de zorgvragers het wel nodig hebben. Op zich is controle volgens Leijten prima, maar dan wel na afloop van de behandeling. Controle tijdens de behandeling ontneemt de professional het vertrouwen en de ruimte om adequaat zorg te verlenen.
Canoy stelt dat dankzij de reguleringsmaatregelen van de overheid de marktwerking niet zo functioneert als Leijten schetst. Het is bijvoorbeeld de verzekeraars niet toegestaan om te selecteren op basis van gezondheid. Er wordt bovendien niet per product afgerekend. Daarnaast is er geen financiële onderbouwing voor een nationaal zorgfonds. Volgens Canoy is er ook niemand in Nederland die pleit voor een vrije zorgmarkt………

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw hulp echt nodig! Click Hier!

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.