Het raadsel van de winstgevendheid in Europa; Harry Starren en Donald Kalff

Donald Kalff is bedrijfskundige, publicist en ondernemer en werkte ooit op beleidsniveau bij Shell en KLM. Kalff deed onlangs onderzoek naar de winstgevendheid van Europese ondernemingen en kwam tot een opmerkelijke conclusie.
De winstgevendheid van Europese ondernemingen is vergelijkbaar met die van Amerikaanse ondernemingen. Dat is vooral opmerkelijk omdat Europese ondernemingen veel meer sociale lasten afdragen, hogere energie kosten moeten compenseren en  bovendien meer  milieuheffingen betalen. Dan is dit ronduit een raadsel als we zien hoeveel structurele concurrentievoordelen Amerikaanse ondernemingen genieten. De ze hebben de voordelen van: de taal, het juridische en fiscaal stelsel, goed gestructureerde kapitaalmarkten, de meest geavanceerde ICT sector ter wereld, de beste universiteiten en de meest flexibele arbeidsmarkten ter wereld.
De enig mogelijke verklaring is dat Europa verborgen concurrentievoordelen bezit die de Amerikaanse voordelen compenseren. 
Donald Kalff heeft een tiental van deze voordelen geïdentificeerd die hij in samenwerking met de Brusselse denktank CEPS heeft gevalideerd en op rij heeft gezet. Zo maakt Kalff zichtbaar wat de verborgen voordelen zijn, met de verwachting dat ondernemingen hier bewuster gebruik van kunnen maken.
Zie https://www.donaldkalff.eu/agenda  
Voor de zomer verschijnt "Hidden Treasures, Mapping Europe's  competitive advantages in doing business. In dit interview een voorproefje  
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer
Donald Kalff heeft bedrijfskunde gestudeerd in Delft/Rotterdam en is  gepromoveerd aan de  Wharton School Hij is een voormalig Shell Manager en was lid van de Groepsraad van de KLM 
Donald Kalff is ondernemer. Hij is (mede) oprichter van een 7 tal ondernemingen  die zich richten op de ontwikkelen van antilichamen tegen kanker, op het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van tropische ziekten en beveiliging van data verkeer.
Donald Kalff is publicist. Hij heeft 2 boeken en vele artikelen op zijn naam staan op het terrein van corporate governance en innovatie.Zijn  derde boek met een alternatief, op waarde creatie gericht ondernemingsmodel,  verschijnt eind 2019 Zie https://www.donaldkalff.eu/The European Enterprise[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.