Geldcreatie is schimmig; Willem Middelkoop en Martijn Jeroen vd Linden

Slechts 3% van de totale geldomloop wordt door de DNB in omloop gebracht en slechts 10 economen begrijpen geldcreatie nog.

📌Dit gesprek is geadopteerd door Eric Lagerweij
Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

ANP ARCHIEFFOTO/ROBIN UTRECHT


Martijn Jeroen van der Linden is bedrijfseconoom en als onderzoeker, activist en initiator op zoek naar nieuwe economische systemen. Momenteel promoveert hij aan de TU Delft op de vraag wat de juiste rol van geld in de maatschappij zou moeten zijn. Daarnaast is hij betrokken bij onder andere de Stichting Ons Geld, De Grote Transitie en Casco Projects.
Van der Linden heeft enkele jaren in Londen gewerkt als Trader en verbaasde zich over de enorme hoeveelheid geld wat beschikbaar bleek te zijn. Traders kunnen bij banken ook veel makkelijker aan grote leningen komen dan ondernemers uit de reële economie. Dat leidt volgens Van der Linden tot bubbels.
Geld heeft volgens Van der Linden 3 essentiële functies: als ruilmiddel, als middel om te investeren en als een manier om belasting te betalen. Veel economie boeken voor het middelbaar en hoger onderwijs leggen het geldscheppen verkeerd uit. Banken worden daarin afgeschilderd tot een financieel intermediair. In de praktijk gaat dat door middel van een wederzijdse schuldaanvaarding. De bank creëert in haar boekhouding het bedrag en leent dat dan uit. Slechts 3% van de totale geldomloop wordt door de De Nederlandse Bank in omloop gebracht. Het feit dat er door de DNB en banken geen openheid wordt gegeven over het systeem van geldcreatie lijkt te betekenen dat er andere grote belangen zijn om het schimmig te houden.

 
[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.