Het tegenspel in Afrika; Alphonse Muambi en Paul Elshof

Hoe tegenspel geleverd wordt aan multinationale ondernemingen in economisch- en politiek kwetsbare landen.
(Wat is er echt aan de hand met Afrika? Dit is de tweede aflevering uit de serie over Afrika. Deze kwam tot stand onder redactie van journaliste Janneke Donkerlo.)
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is een kritisch, onafhankelijk kenniscentrum, zonder winstoogmerk, gericht op multinationals.
Het is opgericht in 1973. Aanleiding was het ingrijpen van multinationale ondernemingen in de politiek van derdewereldlanden. Doel was om volledig in kaart te brengen wat Nederlandse ondernemingen in de wereld aan het uitspoken waren. Bedrijven bleken lokale en regionale conflicten te creëren in diverse landen rondom grondstoffenwinning en milieuschade, waarover door de betrokken organisaties geen informatie werd gegeven. SOMO wilde daar als instituut onderzoek naar doen. SOMO staat voor een wereldwijde, duurzamere en rechtvaardigere economische ontwikkeling als tegenwicht ten opzichte van multinationals die kapitaalbelangen laten domineren boven sociale en ecologische belangen. SOMO heeft de ‘kritiek op multinationale ondernemingen’ op de kaart gezet en al jaren in beeld gehouden.
Paul Elshof heeft in Amsterdam politieke wetenschappen, sociale geschiedenis en economie gestudeerd en was langdurig als onderzoeker betrokken bij SOMO.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.