Hindoestanen, je hoort ze niet en ziet ze niet; Hans van der Jagt en Chan Choenni

Hindoestanen vormen 1% van de Nederlandse bevolking, maar zijn de grootste groep Surinamers in Nederland. Met 45% vermengen zij zich niet met overige bevolkingsgroepen. Van de Hindoestanen in Nederland zijn 65% Hindoe, 25% moslim en 5% christen. 


Surinaams hoogleraar Chan Choenni is een Surinamist, onderzoeker en publicist die enkele omvangrijke werken heeft geschreven over Hindostanen in Suriname en Nederland. Historicus Hans van der Jagt is met hem in een gesprek over de ontwikkelingen van de Hindoestanen in Suriname na de afschaffing van de slavernij. Waarom emigreerde de Hindoestanen naar Nederland en wat is hun succes bij de integratie in de Nederlandse samenleving?
In de jaren ’60 ontstonden er in aanloop van de verzelfstandiging van Suriname spanningen tussen de Hindoestanen met de Creolen. De verzelfstandiging werd door de Hindoestanen niet vertrouwd en velen emigreerden naar Nederland. Nederland werd beschouwd als de beschermer van de Hindoestanen. Zoals de Hindoestanen in Suriname op sociaal economisch niveau succesvol waren werden ze dat ook in Nederland.
Hoe werden de Hindoestanen in Nederland opgevangen, wat maakt ze zo succesvol en wat is hun relatie tot de islam? Van deze bevolkingsgroep is 65% Hindoe, 25% moslim en 5% christen. Volgens Choenni zijn dit voornamelijk liberale en tolerante moslims.

Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13

 
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.