Hoe consensusdwang de wereld verandert?; Coen de Jong en Kees van der Pijl

Staan we onder druk om allemaal hetzelfde te vinden en hetzelfde te denken? Over consensusdwang en de vaststaande publieke opinievorming. Hoe werkt consensusvorming en wat zijn daarbij de doelen?

 
Consensusvorming ontstaat bij de heersende macht. De regering, de politiek en beleidsontwikkelaars maken de beheersbare concepten om deze vervolgens te laten presenteren door de loyale massamedia.
Een goed voorbeeld van consensusdwang komt goed tot uitdrukking in onze huidige economie. Terwijl wij nu denken dat de markt in de economie het laatste woord heeft was er in de jaren 6O, sprake van een uitstekend werkende gemengde economie waar markt en overheid in harmonie samenwerkten. Er is in dit voorbeeld, over een periode van enkele decennia een consensus ontstaan om het ene concept in te wisselen voor een ander concept.
Kees van der Pijl is emeritus hoogleraar internationale verhoudingen aan de universiteit van Sussex.
Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.