Hoe wordt om gegaan met zorgdossiers?; Carmen Kleinegris en Rico Brouwer

Logging op medische patiëntdossiers – een gesprek over Privacy en NEN7513
Les 1 in informatie beveiliging is dat Vertrouwelijkheid, Integriteit en Beschikbaarheid hand in hand gaan bij het omgaan met gevoelige informatie. Je medische zorgdossier bevat gevoelige informatie. Het gaat over wanneer je op je kwetsbaarst bent en in de zorg bent van mensen die je niet persoonlijk kent.
Carmen Kleinegris legt in het interview uit hoe ze al tien jaar lang vraagt om haar zorg dossier en logging en hoe ze keer op keer onvolledige antwoorden krijgt.
Rico Brouwer benaderde in voorbereiding op het gesprek de in dit dossier betrokken instanties met de vraag hoe op dit moment logging op patiëntdossiers eigenlijk is ingeregeld?
De vereiste Beschikbaarheid van je patiëntdossier is 15 jaar. In dit gesprek gaan Rico Brouwer en Carmen Kleinegris in op Vertrouwelijkheid (wie mag jouw patiëntdossier zien en wijzigen) en Integriteit (kan je er op vertrouwen dat wat in je dossier staat juist is en niet is veranderd?) Ze laten zien hoe dit tot op de dag van vandaag niet adequaat is geregeld in Nederland.
Carmen vertelt over haar zoektocht de afgelopen jaren naar haar patiëntdossiers en de bijhorende logging. Ze meldde zich december 2007 bij een spoedpost van een groot ziekenhuis met medische klachten; hoofdpijn, pijn achter het oog, benauwdheid en grote opgezwollen klieren in haar hals. Ze werd toen niet onderzocht maar leek in plaats daarvan in een kafkaësk psychiatrisch traject terecht te zijn gekomen.
Een half jaar later werd in het buitenland alsnog wel medisch onderzoek gedaan en werd ze gediagnosticeerd met NET-kanker. Ze heeft een operatie ondergaan, de tumor is weggehaald uit haar long en ze is hersteld. In haar zoektocht naar waar het fout ging en wat er niet klopt in haar dossier, bleek hoe belangrijk logging is om medische fouten te kunnen achterhalen en om de juistheid van wat in je dossier staat te kunnen controleren.

📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.