“Hot commodity” in de kunst; Rob Scholte met Marc Bijl

Kunst is tegenwoordig confronterend en “right in your face”!

Over het ondermijnen van de machtsstructuren die de massacultuur kenmerken.

Marc Bijl is op dit moment Nederlands internationaal meest succesvolle kunstenaar. Hij is getrouwd en woont met zijn Duitse gezin in Berlijn. Bijl studeerde aan de academie in Den Bosch en aan het Santberg instituut in Amsterdam. Een 2 jaar duren Master voor kunstenaars. Hij was daar 2 jaar aan verbonden, maar slechts de eerste week fysiek aanwezig. Kunstenaars horen in de wereld te staan, begreep hij van een docent, wat Bijl deed besluiten daar vrijwel onmiddellijk gevolg aan te geven. “Ik geloof heilig dat wanneer je om te exposeren, jezelf als een soort “nieuwe heldenrol” overal in de wereld je gezicht laat zien, dat dan ook gebeurd”. Bijl voelt zich een beetje een kameleon die zijn werk aanpast aan zijn omstandigheden en de tijdgeest, maar uiteindelijk gaat het vooral over hemzelf. In essentie is hij voortdurend op zoek naar een ondermijning van de machtsstructuren die de massacultuur kenmerken.

Door de kunstwereld wordt Bijl gezien als een veelzijdig kunstenaar. Zijn repertoire bestaat onder meer uit installaties, video’s, sculpturen, interventies, graffiti en schilderijen. Gemaakt uit ruwe bouwmaterialen, golfplaat, spiegels, druiperige zwarte epoxy. Dat alles in een heldere beeldtaal met overbekende symbolen, (kunst)historische verwijzingen en korte teksten.

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.