“In Den Haag gebeurt het niet allemaal zo”; Pim van Galen en Dries van Agt

“Den Haag kijkt meer naar zichzelf op, dan de samenleving naar Den Haag kijkt.” NOS journalist Pim van Galen in gesprek met oud-premier Dries van Agt. Deze keer niet over Israël en de Palestijnse kwestie, maar een terugblik op zijn politieke carrière, met als zwaartepunt de twee gijzelingen en de Molukse kwestie.

Over de Molukse kwestie en de treinkaping bij de punt vertelt Van Agt o.a.; “De orders waren keurig. Zo min mogelijk doden. Er zijn overigens meer kogels gebruikt dan wij hadden gedacht. Onze gedachten daarover waren wel goed. Als we een paar kogels afschieten snappen die lui wel wat er te gebeuren staat. Dan gaan ze liggen om hun leven te redden. Onze bedoeling was dat er dan boven die liggende mensen geschoten zou worden, terwijl ze dan ook geen kwaad meer konden doen”. Over executie beschuldiging stelt hij; “indien het gebeurd zou zijn was dit volstrekt tegen de instructies die zijn gegeven. De verklaringen daarover worden nu verschillend geïnterpreteerd. Of het werkelijk gebeurd is weet ik niet, maar ik hoop het van niet en ik denk ook van niet.”
Pim van Galen is journalist en sinds 2010 werkzaam als parlementair verslaggever bij Nieuwsuur. Hij studeerde tot 1982 aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Sinds 1987 is hij werkzaam bij de NOS.
Café Weltschmerz beschouwt Van Galen als een van de beste interviewers in Nederland. Van Galen heeft nu van de NOS de uitzonderlijke toestemming gekregen om gedurende een half jaar voor Cafe Weltschmerz interviews te maken, die niet interfereren met zijn dagelijkse werk bij Nieuwsuur. Daarnaast gaat Van Galen zich binnen Café Weltschmerz inzetten voor de verdere verbetering van de kwaliteit van de gesprekken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.