Is het pensioenstelsel nog te redden? Rob de Brouwer en Jan Ilsink

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de G10: kik hier: http://www.g10vandeeconomie.nl
Met het uitgewerkte pensioenakkoord dat op 4 juli door het Ledenparlement van de FNV wordt beoordeeld is een zoveelste stap gezet op de weg naar een fundamentele wijziging van de Nederlandse maatschappij. Daarbij zijn twee verschijnselen dominant.
1. De regering en de volksvertegenwoordiging worden overvleugeld door deskundigen, specialisten en functionarissen, die hun rol als adviseur of toezichthouder verre overstijgen en hun stempel drukken op beleid, dat voorbehouden is aan de politiek, die daar echter geen weerwoord op heeft. Politiek wordt hiermee een technocratische aangelegenheid en geen afweging van belangen tussen verschillende bevolkingsgroepen.
2. De vakbeweging is volkomen geïntegreerd in ‘de polder’, de belangenbehartiging van de leden is daarvan afhankelijk gemaakt en haar enige machtsbasis, het ontwikkelen van vakbondsmacht op basis van overtuiging en mobilisatie van leden, is verwaarloosd. Leden en kaderleden zijn geen ‘ruggengraat’ meer en worden tot ‘klanten’ gemaakt van de vakbeweging. Het gevolg is dat velen zich hierin niet herkennen, de bonden verlaten met als gevolg een enorme verzwakking van de vakbeweging en een verschuiving van machtsverhoudingen richting aandeelhouders en werkgevers.
De vraag doet zich dan voor of het pensioenakkoord een acceptabel compromis is.
Als het Ledenparlement van de FNV een positief besluit neemt wordt het Nederlandse pensioenstelsel grondig verbouwd. Is dat een positieve ontwikkeling? Is dat noodzakelijk omdat, zoals in politieke kringen wordt gezegd, het bestaande stelsel onhoudbaar is?
Rob de Brouwer, pensioendeskundige en actief bij het Hoogovens Pensioenfonds praat met Jan Ilsink, FNV-kaderlid die actief is in het Actie Comité Red het Pensioenstelsel. Zij behandelen vooral de wijze waarop het ontwerp voor een nieuw stelsel tot stand is gekomen, de zin en onzin rond veronderstelde garanties en de betrokkenheid van partijen die eigenlijk niets te zoeken hebben in de onderhandelingskamers.
Bovendien onthullen ze de oprichting van het Pensioentribunaal, dat de belangen en drijfveren gaat onderzoeken bij wijziging van – volgens internationale ratingbureaus – het ‘beste pensioenstelsel ter wereld’.
Bekijk deze video op YouTube:

Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.