“Klokkenluiders zijn loyale, maar naïeve mensen” ; Hans Moll met Paul van Buitenen

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

“Je werk, je huwelijk en je gezondheid; als het een beetje tegen zit verlies je ze alle drie.”


 
Hans Moll in gesprek met voormalig Europarlementarier en klokkenluider Paul van Buitenen
Paul van Buitenen (1957) was in de jaren negentig werkzaam als ambtenaar bij de Europese Commissie. In deze functie liep Van Buitenen regelmatig aan tegen diverse onregelmatigheden zoals fraude en meldde dit bij zijn superieuren. Toen hij ontdekte dat niets werd gedaan met zijn meldingen besloot Van Buitenen in december 1998 het Europees Parlement in te lichten met als uiteindelijk resultaat het aftreden van de Europese Commissie onder leiding van Santer.
In de periode 2004 tot 2009 had Van Buitenen een zetel in het Europarlement voor zijn eigen partij ‘Europa Transparant’. Van Buitenen was daarna actief bij de ‘Expertgroep Klokkenluiders’ die zich onder andere hard maakte voor een wettelijke bescherming van klokkenluiders. De inspanningen van deze expertgroep hebben in 2016 geleid tot de Wet Huis voor Klokkenluiders.
In dit gesprek met Hans Moll vertelt Van Buitenen over de psychische en sociale druk waar klokkenluiders onder staan, zijn eigen ‘David tegen Goliath‘, afluisterpraktijken en hoe hij naast de tegenwerking ook steun ontving uit onverwachte hoek.
In een volgend gesprek zal Van Buitenen ingaan op de belangrijkste conclusies uit zijn drie jaar durende onderzoek naar het optreden van de overheid in een van grootste Nederlandse rampen van de afgelopen 30 jaar.

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.