Kwestie of genocide? De Armeense ramp van 1915; Önder Kaya en Armand Sag

Waarom heeft het parlement ingestemd met de erkenning van de Armeense genocide uit 1915 en wat betekent dit voor de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije?
Het jaar 1915 was niet alleen een jaar waarin de Eerste Wereldoorlog volop woedde, maar ook als een jaar waarin één van de grote humanitaire rampen van de twintigste eeuw plaatsvond. In het jaar 1915 stierven in elk geval honderdduizenden Armeense Ottomanen als gevolg van een massale gedwongen volksverhuizing of ‘relocatie’ (tehcir) (zoals de Ottomanen het zelf noemden) van de Armeense populatie in oostelijke provincies van het Ottomaanse rijk.
Önder Kaya sprak met historicus en turkoloog Armand Sag over de aanloop van wat volgens sommigen een humanitaire ramp van bijbelse proporties is, maar volgens anderen – sinds de Genocide Conventie van 1948 – zelfs een genocide genoemd mag worden. Turken enandere volkeren verschillen fundamenteel van mening over de kwalificatie van de ramp. De Tweede Kamer van de Nederlandse Staten-Generaal besloot in februari 2018 in elk geval op initiatief van het Kamerlid Voordewind met een motie de ramp voortaan een genocide te noemen. Önder Kaya vroeg Armand Sag naar het hoe en waarom van de parlementaire stellingname, en vroeg wat dit betekent voor de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.