Martijn vd Linden en Klaas van Egmond; Hebzucht als nieuwe moraal

We menen al onze waarden (lees: geluk) te moeten zoeken in de materie. Een wereld waar hebzucht de nieuwe moraal is. Over duurzaamheid, politiek, de wetenschap en de financiële systemen.

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

De grote vraag bij duurzaamheid is; Wat vindt je van waarde om voor de toekomst te ontwikkelen? Een gesprek tussen hoogleraar Klaas van Egmond en econoom Martijn van der Linden.
Sinds 1 januari 2008 is Klaas van Egmond full time faculteitshoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Van 2012 tot 2016 was hij kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). Samen met collega Herman Wijffels is hij initiatiefnemer van het Sustainable Finance Lab, een denktank van economen die zich richt op het begrijpen van de financiële crisis en het formuleren van duurzame oplossingen.
“Als je kijkt naar het menselijke waardepatroon zie je twee assen; de verticale as is het materiële en niet materiële, de horizontale as begeeft zich tussen het “ik” en het collectief. In dat spanningsveld bevinden we ons en kan je je plaats kiezen. Dit heeft niet alleen betrekking op personen, maar ook op beschavingen en gemeenschappen. De clou is, als je dat waarde patroon niet in balans houdt en deze heel eenzijdig wordt, dan komt een persoon in een psychose en in het geval van een samenleving komt deze in een catastrofe. De geschiedenis laat zien dat het een zwerftocht is door ons eigen waardepatroon.”
De huidige catastrofe is de ecologie. We menen al onze waarden (lees: geluk) te moeten zoeken in de materie. Een wereld waar hebzucht de nieuwe moraal is.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.