Michiel Romeyn en Willem Baars; De marktwerking achter kunst?

Michiel Romeyn is komiek, oud Jiskefet-acteur en beeldend kunstenaar. Willem Baars is kunsthistoricus en galeriehouder in Amsterdam. Het begin van een serie onder de motorkap van de kunsten.

ANP060814219-1
Most Interesting Person, Willem Baars
Over de marktwerking van de beeldende kunst. Wie kunnen het maken of breken? Wat is bepalend voor het succes van de kunst? Hoe en door wie wordt de kwaliteit bepaald? Over de nationale en internationale marktwerking. Moet je er voor met mes en vork eten? Waarom kost iets 120.000 euro en wat is het systeem wat er achter dit soort bedragen schuil gaat en is er een rol van de massahysterie? “Als je als kunstenaar in Nederland geboren bent, sta je al twee-nul achter” zegt Baars. In de kunstwereld is het een bekend fenomeen: voor enkele kunstenaars worden exorbitante bedragen neergeteld terwijl de rest armoedig moet doorploeteren. Kunsthistoricus en galeriehouder Willem Baars stelt dat de marktwerking de kunst heeft overgenomen.
Hij vergelijkt de kunstwereld met een ijsberg: het topje, de elite, bestaat bij de gratie van de onderkant. Terwijl daar net zo veel talent tussen zit, dat alleen de pech heeft niet opgemerkt te worden. Zo ontstaat een vertekend beeld. Critici, curatoren, media, veilinghuizen en galeries zijn de bepalende partijen in de markt die iets kunnen maken of breken. Wanneer die gezamenlijk een kunstenaar selecteren om te promoten worden er enorme bedragen in gepompt, wat de prijs van deze kunstenaars extreem omhoog drijft. Terwijl dat niet per se iets zegt over de blijvende waarde van hun kunst. “Als mensen met veel geld tot hun beschikking kunnen bepalen wat kunst is en wat niet, kan het goed fout gaan,” stelt Baars. Een analyse van een uit de hand gelopen systeem in de beeldendekunst, in meerdere delen.

Podcast

Een donatie aan Café Weltschmerz is een aandeel in een andere toekomst.

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.