Obama heeft het Westen in gevaar gebracht; Hans Moll met Laszlo Maracz

Er is met Trump een cocktail ontstaan van ideologie, fictie en non-fictie. Politieke leiders kunnen niet meer realistisch denken.

Professor doctor Laszlo Marácz is als universitair docent verbonden aan de afdeling Europese studies van de Universiteit van Amsterdam daarnaast hij in Kazachstan de eretitel  van ‘honorary professor of the Gumilyov Eurasian National University’. Samen met oud NRC journalist Hans Moll beschrijft hij in een nieuwe serie voor Cafe Weltschmerz de grote geopolitieke verschuivingen tussen de grootmachten. Marácz is geboren en opgegroeid in Hongarije. Zijn Oost Europese roots zijn voor Café Weltschmerz de aanleiding geweest om hem te vragen naast onze serie met Karel van Wolferen de complexe situatie ook te duiden.

Volgens Marácz zijn we in een situatie terecht gekomen waarbij ook de leiders op het hoogste niveau niet meer realistisch kunnen denken. Men is niet meer in staat om op cognitief niveau hoogwaardig verbanden te leggen. Het feit dat er gesproken wordt over Rusland als een monolitisch geheel terwijl Rusland in werkelijkheid niet alleen is. Het heeft een eigen geopolitieke context met een achterland. Het is geen zelfstandige entiteit meer. Putin kan je volgens Marácz zien als Mastermind bij het opbouwen van een coalitie. Marácz gelooft dat door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie Putin zelfs zijn macht heeft kunnen vergroten. We worden geconfronteerd met een wereld waarin het Westen steeds kleiner is geworden. Rusland is een coalitie aan het vormen met China waarmee al een innige militaire samenwerking is.

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.