Onbeteugelde macht vermorzelt kritisch vermogen (1); Stan van Houcke en Karel van Wolferen

De afwezigheid van countervailing power (1)
Als je machtshebbers wilt intomen of bij de les wilt houden heb je de journalistiek en het publieke debat als tegenkracht nodig.
Het wordt steeds duidelijker dat de gifaffaire in Londen, met als slachtoffers, vader en dochter Skripal, NIET door de Russen werd veroorzaakt en het is inmiddels ook duidelijk dat de media daar geen kritische duiding aan geeft. De politiek en onafhankelijke journalistiek zijn in staat van verval. Propaganda in de journalistiek creëert verruwing en vervlakking en ontneemt het onderscheidingsvermogen bij het publiek, volgens emeritus hoogleraar Karel van Wolferen.
[Deze aflevering is geadopteerd door Rusland & Oost-Europa Academie]

Hoe kan het dat de Skripal gifaffaire zo’n enorme reactie heeft kunnen veroorzaken in de deelstaten van de Europese Unie terwijl het verhaal niet lijkt te kloppen. Er wordt van alles beweerd, zonder concrete bewijzen te tonen. Daarnaast; bij iedere misdaad hoort een motief. Ook dat ontbreekt hier volledig. In tegendeel, het belang ligt NIET bij de Russen, maar bij de partij die politiek of economisch profijt trekt. Dat belang kan liggen bij een destabilisatie tussen Rusland en het Westen of anders het verbrokkelde Westen weer aaneenrijgt. Waarom graaft de journalistiek niet in de context van deze affaire en neemt zij klakkeloos het officiële verhaal over? Zijn er dan geen journalisten die hier vraagtekens bij zetten? Over de politieke geloofwaardigheid en het verval van de journalistiek.
Karel van Wolferen is emeritus hoogleraar, vergelijking van politieke en economische instituties aan de UvA.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.