Onze schuld aan het slavernijverleden; Hans van der Jagt en Piet Emmer
Hoe schuldig zijn Nederlanders aan het slavernijverleden? Bestaat er überhaupt zoiets als collectieve schuld voor koloniale geschiedenis? Of wordt het slavernijverleden veel te vaak gebruikt als excuus om het maatschappelijk falen te verbloemen?
Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13
In Café Weltschmerz geeft emeritus hoogleraar Piet Emmer zijn nuchtere analyse over de herdenking van het slavernijverleden, migratie, koloniale geschiedenis, racisme, schuld en boetedoen.
Piet Emmer was van 1991 tot 2009 als hoogleraar ‘Europese expansie en migratie’ verbonden aan de Universiteit van Leiden. Jarenlang gold hij als enige deskundige op het gebied van migratie en slavernij, met talloze wetenschappelijke publicaties. Zijn bekendste werk is het publieksboek ‘De Nederlandse slavenhandel 1500-1850’. Emmer is geroemd om zijn feitelijke en cijfermatige benadering van het slavernijgeschiedenis. Tegelijkertijd wordt hij verguist omdat deze nuchtere kijk dwars ingaat tegen heersende ideeën over dit pijnlijke onderdeel van het Nederlandse koloniale verleden.
[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.