Oorlog voeren als humanitaire hulp; Esther van Fenema met Dieuwertje Kuijpers

Op oorlog, defensie en geweld ligt een taboe in Nederland.

maxresdefault
Dieuwertje Kuijpers is onderzoeksjournaliste bij Folow The Money en promovenda aan de VU. Zij doet onderzoek naar het risicogedrag van regeringen en kijkt hoe economische theorieën op personen ook toe te passen is op regeringen. In haar onderzoek richt zij zich vooral op de problematiek rond de Nederlandse defensie.
Slecht materiaal en gebrek aan munitie zijn daarbij ernstige mankementen. Onze corps mariniers daarentegen staan internationaal wel goed aangeschreven en we zijn ook goed in het geven van luchtsteun. Daar worden we dan ook veelvuldig voor gevraagd. Over de gehele breedte heeft er echter wel een enorme uitholling plaatsgevonden. Er is een spreadsheet management gaan ontstaan. De financiële beperkingen zijn bepalend voor de taken die door defensie nog uit te voeren zijn. De landmacht heeft haar tanks verkocht en daarnaast te weinig munitie waardoor het goed trainen van eenheden niet meer mogelijk is.
Politieke keuzes hebben er voor gezorgd dat wij geen munitie meer maken terwijl we wel wapens exporteren. Op oorlog, defensie en geweld ligt een taboe in Nederland. In Afghanistan voerden we een echte oorlog, terwijl het via de media leek alsof we schooltjes bouwden. Oorlog voeren onder de vlag van humanitaire hulp……..

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.