Opkomst en ondergang Bhagwan, deel 2; Willem Treur en Jurriaan Maessen

Deel 2
Rajneesh Chandra Mohan, geboren in Kuchwada op 11 december 1931, overleed in Poona op 19 januari 1990 Hij werd gedurende de jaren 70 beter bekend als Bhagwan Shree Rajneesh en later als Osho. Hij was een Indiase leider en stichter/inspirator van een spirituele beweging (de Bhagwanbeweging) in India, de VS, Australië en Europa. In juni 1981 vertrok hij naar Amerika, maar werd na vier jaar gedwongen terug te keren naar India omdat hij problemen had met de justitie in de VS, meer specifiek met het immigratierecht. Zijn ‘New Age sekte’ raakte in conflict met de oorspronkelijke bewoners van een dorpje in Oregon en probeerde vervolgens deze over te nemen met manipulatie en geweld.
📌Deze aflevering is geadopteerd door designbureau MEGAVOLT, Amsterdam.

Waar kwam in de zeventiger jaren de fascinatie en blinde volgzaamheid van hele groepen uit de Westerse samenleving vandaan? Hoogopgeleid, meestal veelverdieners met een hoge levensstandaard uit de betere milieus verruilde hun goede banen en vaak jonge gezinnen om te dienen in de leef- en liefdesgemeenschappen van Bhagwan. Terwijl de man met zijn 93 Rolls-Royce’s door de rest van de wereld als glamour- of nepgoeroe werd gezien. De serie behandelt de episode en zoemt in op de perversiteiten van een belangwekkende beweging.
Jurriaan Maessen is schrijver en publiceert bij te Post Online. Hij onderzocht de rol van Bhagwan in de 70’er en 80’er jaren in Amerika. Australië en Europa. Maessen focust zich op de figuur Bhagwan zélf en probeert enige duiding te geven aan diens raadselachtige bestaan. In een vijfluik wordt deze Indiase ‘glamourgoeroe’ met ThePostOnline redacteur Willem Treur doorgelicht.
De artikelen waarop deze serie is gebaseerd zijn gepubliceerd op TPO.
https://tpo.nl/tag/bhagwan/

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.