Over de bescherming van Nederland; Dieuwertje Kuijpers met Dick Berlijn

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

“Het gaat om de bescherming van ons land, onze samenleving”.


Begonnen als jachtvlieger (F-16’s) bij de Luchtmacht, rondde Dick Berlijn in 2008 zijn loopbaan bij Defensie af als Commandant der Strijdkrachten. Bij Deloitte houdt hij zich sinds die tijd bezig met cyber security, openbare orde & veiligheid en leiderschapsvraagstukken. Daarnaast heeft hij zitting in een aantal adviesraden en commissies, waaronder de commissie Hoekstra, die de wet op de veiligheidsregio’s evalueert.
In zijn gesprek met onderzoekster Dieuwertje Kuijpers o.a. over zijn stap naar Deloitte, de organisatie van Defensie en de steeds terugkerende bezuinigingen.
“Sinds het vallen van de muur hebben de opeenvolgende kabinetten het vredes dividend geint. We zijn steeds meer gaan bezuinigen. Als je strategische omgeving veranderd mag je ook best aanpassingen doen. Dat geld kan je dan ook anders besteden aan bv onderwijs of gezondheidszorg.” Maar de opeenvolgende kabinetten veranderde keer op keer de beleidsdoelen waardoor er door de Defensie organisatie geen consistent beleid kon worden gevoerd. De mensen werden gefrustreerd door de gestapelde reorganisaties en bezuinigingen. Volgens Berlijn zijn wij daar, naast de politiek ook als samenleving in haar geheel verantwoordelijk voor. Wij kozen tenslotte democratisch voor deze politiek.
Berlijn pleit er voor dat net als indertijd bij de Deltawerken ook bij defensie een langlopend plan wordt uitgezet wat over meerdere kabinetsperioden van kracht blijft. “Het gaat om de bescherming van ons land, onze samenleving”.


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.