Over leiderschapsmodellen; Cox Bosma met Fons Trompenaars

“Er is een groot probleem om cultuurverschillen in leiderschapsmodellen om te zetten en hoe verbindt je die verschillen dan binnen je organisatie?”

fons-trompenaars-speaker-940x660

Fons Trompenaars is adviseur, trainer, motivatiespreker en auteur van vele boeken (waaronder Riding the waves of culture) op het gebied van cultuur en ondernemingen. Hij werd beroemd met een cultuurmodel dat zeven dimensies onderscheidt. Dit cultuur management model heeft hij met Charles Hampden-Turner ontwikkeld.

Trompenaars studeerde economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde later aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania op een proefschrift over verschillen in opvattingen over organisatiestructuur in verschillende culturen.
Hij begon zijn loopbaan toen hij in 1981 in dienst trad bij Shell Rotterdam en ging werken bij de afdeling personeelszaken. Vanaf 1985 werkte hij op het gebied van functiewaardering en managementontwikkeling bij Shell Research Laboratories in Amsterdam. In 1989 stichtte hij het Centre for International Business Studies, een advies- en trainingsorganisatie op het gebied van internationaal management. Sinds 1998 werkt de organisatie onder de naam Trompenaars Hampden-Turner. Fons Trompenaars heeft als adviseur gewerkt voor o.a. Shell, BP, ICI, Philips, Heineken, TRW, Mars, Motorola, General Motors, Nike, Cable and Wireless, CSM en Merrill Lynch.
Enkele uitspraken:
“Organisaties hebben het maatschappelijk belang uit het oog verloren.”
“Voor multiculturaliteit hebben we geen modellen.”
“De schijnbare paradox of innerlijke tegenstrijdigheden zijn de essentie van het leidinggeven.”
“Leiderschap is, het maken van een keuze of iets een probleem is of een dilemma. Als het een probleem los je het met geld en tijd op. Is het een dilemma of een schijnbare paradox, dan moet men effectief om weten te gaan met die innerlijke tegenstrijdigheden.”
Cultuur is de wijze waarop wij dilemma’s aangaan, terwijl de omgang met dilemma’s zelf boven iedere cultuur staan.”

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw hulp echt nodig! Click Hier!

(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.