Over nihilisme, islam en terroristisch geweld; Hans van der Jagt en Wim Berkelaar

Nihilisme hoeft geen dood en verderf te zaaien, het kan zelfs het antwoord zijn op het islamitisch geweld en jihadisme!

(Nihilisme is binnen de filosofie een begrip dat wordt gebruikt om de ontkenning van het bestaan van betekenis of waarde in de wereld aan te duiden. Het woord komt van het Latijnse “nihil” dat letterlijk “niets” betekent.)

Onze gesprekken worden opgenomen in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie of adopteer voor 100,00 euro een aflevering en kom met je naam in de leader: NL23 TRIO 0390 4379 13
Wim Berkelaar is historicus en sinds 2005 verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Berkelaar geldt als kenner van het existentialisme en nihilisme. Hij geeft lezingen in binnen- en buitenland en schrijft een boek over het Nederlands existentialisme.
Zijn islamitische aanslagplegers religieuze nihilisten? In een interview met het Israëlisch Weekblad sprak EU-commissaris Frans Timmermans over de eenzame aanslagpleger die thuis op internet zijn aanslag voorbereid. Deze aanslagpleger “voedt zich met gif van het internet en omarmt dan een nihilistische ideologie van waandenkbeelden”. Maar is deze islam-terreur waar Timmermans naar verwijst wel zo nihilistisch?
Volgens historicus Wim Berkelaar niet. Volgens hem is het nihilisme is niet de oorzaak, maar juist de oplossing voor islamitisch geweld. De enige manier om terreur te bestrijden is de wortel uit te roeien. Religie als voedingsbodem voor religieus geweld moet worden uitgebannen. Dat begint met de beoefening van vrije godsdienstkritiek. Of zoals Karl Marx zei: elke maatschappijkritiek begint met godsdienstkritiek. Nederland gebaat bij méér nihilisme. Het is tijd voor een Nihilistische Revolutie!

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.