Parlementair onderzoek moskeefinanciering uitgelicht; Sangar Paykhar en Önder Kaya

Met de parlementaire ondervraging van vertegenwoordigers van religieuze en maatschappelijke organisaties naar ongewenste buitenlandse beïnvloeding uit onvrije landen achter de rug, is het nu wachten op het eindrapport van de ondervragingscommissie. Eén van de ondervraagden was imam Suhayb Salam van de Al-Fitra-moskee in Utrecht. Journalist en publicist Sangar Paykhar studeerde een kleine vier jaar onder Salam en ervoer aan den lijve de salafistische orthodoxie die Salam predikt. Sangar sprak met Önder Kaya over zijn ervaringen bij Al-Fitra, met het salafisme in het algemeen en over de sociologische achtergrond van het parlementaire onderzoek.
Het salafisme is sinds de Salman Rushdie-affaire in de jaren tachtig – zoals ook Halim el-Madkouri beschreef in de essaybundel “Wordt het nog wat met het islamdebat?” van Gert-Jan Geling en Jan-Jaap de Ruiter – aan een flinke opmars bezig; ook in Nederland. Van de circa 500 moskeeën wordt naar schatting ongeveer 5 procent beïnvloed door deze moderne islamitische stroming die in beginsel werkt buiten de traditionele rechtscholen van de islam. Sanar Paykhar beschrijft hoe deze loskoppeling van de traditionele rechtscholen van de islam kan leiden tot ‘dogmatisch, simplistisch en onpraktisch’ denken, leidend tot problematisch gedrag. In zijn opinieartikel “Het salafisme van Suhayb Salam” op de website republiekallochtonie.nl (http://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/het-salafisme-van-suhayb-salam) legt Paykhar uit hoe salafistische imams, predikers en geleerden door starheid in de leer, gekenmerkt worden door hoogmoed en koppigheid, leidend tot ook vooroordelen richting andere moslims. Andere moslims, die wél de traditionele rechtscholen volgen, worden daarentegen in de regel gekenmerkt door meer genuanceerde opvattingen over hoe de islam op een constructieve manier te belijden in de westerse en Nederlandse samenleving.
In het gesprek met Önder Kaya beschrijft Paykhar het nieuwe, zelfkritische geluid vanuit de moslimgemeenschappen in Nederland en Vlaanderen door te wijzen op jonge denkers als Othman El-Hammouchi. Andere namen die in het gesprek de revue passeren zijn onder andere Nasiruddin al-Albani (een grondlegger van het moderne salafisme), Ahmed Salam (een voorloper in het salafisme in Nederland), Said Bouharrou (bestuurder bij de koepel van Marokkaanse moskeeën) en Abdelhamid Taheri (de oud-voorzitter van de As-Soennah moskee).
Bekijk deze video op YouTube:


Bekijk de video op LBRY.tv:

Luister de podcast op SoundCloud:

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.