Paul Cliteur met Floris van den Berg, David Pinto en Geerten Waling; Eco Humanisme

Paul Cliteur, Geerten Waling en David Pinto in gesprek met Floris van den Berg over de zin van “eco-humanisme”.
maxresdefault
Filosoof Floris van den Berg schrijft over secularisme, atheïsme, veganisme en milieu-ethiek en liefst in combinatie met elkaar. Hij publiceerde in 2009 de studie “Hoe komen we van religie af?”
Onlangs verscheen van hem een nieuw boek, “Beter weten – filosofie van het eco-humanisme”. Paul Cliteur is met hem in gesprek over dit boek, samen met David Pinto, emeritus hoogleraar interculturele communicatie aan de UvA en Geerten Waling, promovendus Geschiedenis aan de universiteit van Leiden.
“Het humanisme heeft een blinde vlek voor de negatieve impact van de mensheid op het ecologische systeem van de aarde”, aldus Floris van den Berg. Dat het milieu langzaam ten gronde gaat aan ons consumentisme is inmiddels een bekend gegeven, maar waar liggen de grenzen van wat de aarde aan kan… en welke grenzen zijn dat? Het humanisme is een interessant concept, stelt Van den Berg, als het gaat om het willen behouden van de menselijke individuele waardigheid, maar waar blijven we met onze goede intenties als het
gaat om onze veel te grote ecologische voetafdruk op deze planeet, die maakt dat we onszelf in feite laten uitsterven? “Ik ben een liberaal die heel veel dingen wil verbieden. Het eten van vlees, het krijgen van meer dan twee kinderen. Liberalisme is geen ongelimiteerde vrijheid. We moeten geen roofbouw plegen op de toekomst.” Een pleidooi voor soberheid, bescheidenheid en zelfdiscipline.


Podcast

Een donatie aan Café Weltschmerz is een aandeel in een andere toekomst.

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.