Politici kennen de vraag niet en hebben daarom geen antwoord; Sander Boon en Karel van Wolferen

Over het gradueel onderscheid tussen het politieke denken en het technocratische denken.
Karel van Wolferen woonde sinds 1972 in Japan als correspondent voor NRC. Japan is volgens Van Wolferen een van de meest effectieve technocratieën in de wereld.
Van Wolferen stelt dat er bij het technocratisch denken vanuit wordt gegaan dat de vraag bekend is. “Je moet antwoorden geven op vragen die bekend zijn. Een politicus kent de vraag niet en heeft daarom ook geen antwoord.”
Van Wolferen legt een relatie met de wetenschap. “In de natuurkunde komen de doorbraken voor door de vraag eerst anders te stellen. Door de vraag goed te formuleren is het antwoord slechts een kwestie van tijd.”
Er zijn in een politieke situatie zo veel elementen die op elkaar interfereren dat dat de uitkomst onvoorspelbaar is. Daarnaast is binnen de politiek, het element macht niet te kwantificeren. Uiteindelijk na een moeizaam proces komt er dan een antwoord op een niet gestelde vraag.

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


 
[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.