Puberteitsremmers immoreel – Shohreh Feshtali, Leontien Bakermans en Hanneke Kouwenberg

Shohreh Feshtali gaat in deze uitzending in gesprek met drs. Leontien Bakkermans en Hanneke Kouwenberg over de blijvende schadelijke bijwerkingen van puberteitsremmers. De schade hiervan is permanent, terwijl ‘het narratief’ beweert dat slechts de puberteit tijdelijk wordt stopgezet. Deze middelen hebben effect op de levensverwachting, veroorzaken botontkalking en kunnen zelfs voortplanting belemmeren. Bovendien is de medicatie duur en wordt deze te makkelijk voorgeschreven. Is het moreel gezien niet beter te wachten met een dergelijk ingrijpend proces totdat de volwassenheid bereikt is?

Links naar informatie en onderzoeken:
Artikel van Biggs:
Hoe de beweringen aangaande succes van de Dutch protocol niet door wetenschap gestaafd worden, maar door gedraai wel zo geframed zijn, met als gevolg wereldwijd toepassing van een onbewezen behandeling die kinderen (ook) schade berokkent.
Full article: The Dutch Protocol for Juvenile Transsexuals: Origins and Evidence ([tandfonline.com](http://tandfonline.com “‌”))

Artikel Vrouwenraets:
Kinderen hebben het gevoel niet te weten waarmee ze instemmen en eigenlijk geen keuze te hebben, clinici kennen de lange termijn gevolgen niet, en kunnen dus niet goed voorlichten. Maar, de clinici overwegen ook of er niet te veel gewicht wordt toegekend aan het kunnen overzien van dergelijk verstrekkende beslissingen.
Medical decision-making competence regarding puberty suppression: perceptions of transgender
adolescents, their parents and clinicians | SpringerLink

Artikel Dhejne, Zweden: “opheffen” van de te “genderincongruentie” lost het probleem niet op; nog steeds 19x (!) zo hoge suïcide.
Long-Term Follow-Up of Transsexual Persons Undergoing Sex Reassignment Surgery: Cohort Study in Sweden – PMC ([nih.gov](http://nih.gov “‌”))

Over de seksuele functie:
Does prepubertal medical transition impact adult sexual function? | 4thWaveNow

Wetenschappelijke informatie:
Home | SEGM
Standard of Care (SOC) 8, richtlijnen voor behandeling
SOC8 Chapters – WPATH World Professional Association for Transgender Health

Puberteitsremmers:
Apotheker moet risico’s puberteitsremmers met kind en ouders bespreken vindt apotheker
Bakermans – Voorzij

Medisch:
Artsen moeten zich laten horen in het genderdebat | medischcontact

Voor ouders:
Mam-pap-ik-ben-trans-web.pdf ([voorzij.nl](http://voorzij.nl “‌”))

Alle mogelijke aantallen/statistieken:
Stats For Gender

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz. Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s. Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media. Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Waardeer je onze video’s? Help ons in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz en word Stamgast!

Registreren

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s? Klik hierboven dan op Abonneren!

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.