Redt de burgerjournalistiek de democratie? | Michiel de Jong en Paul de Bruijn

Wat is feit en wat is fictie? Paul de Bruijn is burgerjournalist en oprichter van de website Enerzijds Anderzijds (www.ezaz.nl). Hij praat met interviewer Michiel de Jong over de desinformatie van de mainstream media en de toekomst van de burgerjournalistiek.

Bekijk de video:

Of luister de podcast op SoundCloud:


De Bruijn was jarenlang gids in Berlijn en is goed bekend met de oude DDR. Daar wisten burgers dat de t.v. hen eenzijdig voorlichtte, maar weten Nederlandse burgers dat als ze naar het NOS journaal kijken? Volgens De Bruijn geven de Nederlandse media over het algemeen de feiten correct weer, maar bieden ze geen context, waardoor ze de burger misleiden.

Zo werd bijvoorbeeld gemeld dat vorig jaar “het hoogste aantal doden” was gevallen in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog, maar werd er niet bij gezegd dat het ging om een absoluut aantal. Het sterftepercentage, waar het uiteindelijk om gaat, was bij lange na niet het hoogste.

Hij mist ook goede voorlichting over invloedrijke organisaties als het World Economic Forum van Klaus Schwab. Wie daar op wijst, wordt afgedaan als complotdenker. Alsof er nooit samenzweringen plaatsvinden in de geschiedenis. Volgens De Bruijn “geniet” Schwab van de coronacrisis, die hij beschrijft als een “window of opportunity to change the world.”

Veel burgers lijken zich neer te leggen bij de huidige situatie. Dat is gevaarlijk, zegt De Bruijn. Een vrije democratie is niet vanzelfsprekend en kan zo verdwijnen. Maar hij is niet pessimistisch. Hij gelooft dat de groei van de burgerjournalistiek ons weer kan terug brengen naar een democratische pers – de basis voor een gezonde democratie.

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s.
Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media.

Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Waardeer je onze video’s?
Help ons een in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz. https://steun.cafeweltschmerz.nl/

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?
https://cafeweltschmerz.nl/nieuwsbrief/

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.