Rusland heeft haar zelfbewustheid terug; Coen de Jong en Rob de Wijk

Waarom wordt Rusland als bedreiging gezien? “Rusland is zich vernederd gaan voelen door het Westen en heeft het gevoel dat het van de Russische zwakte gebruik heeft gemaakt. De Wijk vindt dat die analyse van de Russen juist is. Daar staat volgens De Wijk tegenover dat het Westen niet de koude oorlog heeft verloren. Het heeft er niet voor gezorgd dat de Sovjet Unie is ingestort in 1991 en dat de landen van het Warschaupact zijn overgelopen naar het Westen, dankzij Gorbatsjov, de glasnost en de nieuwe openheid. Het communisme was een systeem wat niet meer functioneerde. Het was door en door corrupt. De mensen in het Oostblok geloofde er niet meer in.”

Er ontstaat een enorme geopolitieke machtsverschuiving. De eenwording van Duitsland, waar Rusland op tegen was, vervolgens de uitbreiding van het NAVO en van de Europese Unie in het invloedsregio van de Russen. Waarbij de NAVO zo machtig is dat zonder tegenkrachten talloze interventies uitvoert in o.a. Kosovo en Libië. De Russen zitten nu op het punt dat zij zich hersteld hebben van hun zwakte en het misbruik niet meer accepteren.
Rob de Wijk is sinds 2007 directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij was tussen 1999 en 2008 hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Van 2000 tot 2003 was hij ook directeur van het onderzoekscentrum van het RNMA.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.