Sid Lukkassen in gesprek met Patrick van Schie; Over liberalisme en veiligheid

img_53178270a10210.63600364
Patrick van Schie is directeur van de Teldersstichting, een liberale denktank. Sid Lukkassen stelt hem de vraag: ‘Maken de islamaanslagen een herbronning op het liberalisme noodzakelijk?’ Daarna filosoferen ze over de invloed van leden binnen politieke partijen. Wordt de invloed van leden op bijvoorbeeld partijprogramma’s niet ontzettend overschat? De literatuur van de politicologie is op dit onderwerp erg naïef en moet worden bijgesteld. Het gesprek maakt duidelijk dat de samenstelling van kieslijsten binnen partijen buitengewoon ondoorzichtig is.
Als Europeanen waren we gewend om onze remmingen en grenzen van binnenuit op te leggen: de zogenoemde ‘inner check’. Gaan we het, met de komst van nieuwe culturen en de dreiging van aanslagen, steeds normaler vinden dat onze grenzen van buitenaf worden opgelegd? We rennen van brandje naar brandje en geven daarbij steeds stukjes vrijheid op, hopend daar veiligheid voor terug te krijgen. Maar een tiran verschijnt altijd op het moment dat het volk behoefte heeft aan een beschermer, echter die beschermer wil vervolgens niet meer weg. Als je al het gevaar wil uitbannen, wordt de staat dan zélf het gevaar? En mocht de PVV de landelijke verkiezingen winnen, ontstaat dan een ‘democratische meltdown’?
 

Podcast

Een donatie aan CAFÉ WELTSCHMERZ is een aandeel in een betere samenleving. Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.