Technologie en innovatiekracht bepalen de nieuwe wereldmacht; Yuri van Geest en Rob de Wijk

Rob de Wijk schreef het boek, ‘De nieuwe wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de nieuwe wereldorde gaat bepalen.’
De ontwikkelingen in China gaan met een nauwelijks te bevatten revolutionaire snelheid. ‘Je gaat op een klapstoeltje in het landschap zitten en je ziet het veranderen’, stelt Rob de Wijk. In 15 jaar is China veranderd van een producerend, derde wereld land tot een groeiende wereldmacht dat technologisch nu al vooruitloopt op Europa en Amerika.
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer
In een drieënhalf uur durende toespraak tijdens het negentiende partijcongres in augustus 2017 stippelde president Xi de route uit. In 2035 moet China een welvarende staat zijn die wereldleider is op het gebied van technologie en innovatie. In de daaropvolgende vijftien jaar moet China worden uitgebouwd tot een wereldmacht. En als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet Xi’s “Chinese Droom’ zijn uitgekomen: China moet dan de leider van de wereld zijn.
Volgens De Wijk kan die droom uitkomen als China de koploper van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence wordt. Volgens Rob de Wijk kan dit gaan lukken waardoor China de wereldorde gaat bepalen. In de negentiende eeuw deden de Britten dit en in de twintigste eeuw de Amerikanen.
Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de Brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw, de eeuw van China. Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationale recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.
Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Yuri van Geest  is specialist op het gebied van Singularity en auteur van de bestseller Exponential Organizations. Als veel gevraagd internationaal spreker wordt hij gezien als invloedrijke opiniemaker op het gebied van technologische vernieuwing. (Singularity is een term die de exponentiële ontwikkeling in de technologie beschrijft. Waarbij de techniek zich steeds sneller ontwikkelt).[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.