Transitie in de energiemarkt; Marcel Crok & Machiel Mulder
Machiel Mulder, hoogleraar energievoorziening aan de Rijksuniversiteit Groningen. Over onze energie voorziening, aardgas, kolencentrales, zon- en windenergie.
Het dreigende faillissement van de Duitse energieproducent RWE is symptomatisch voor de Duitse energiemarkt. In Duitsland heeft men sinds 2006 drastisch beleid ingezet om duurzame energie te stimuleren. De grote bedrijven hebben het sindsdien erg moeilijk gekregen. De “energie wende” heeft grote gevolgen voor de zittende bedrijven, waarbij als eerste de aandeelhouders zoals de overheid verliezen. Volgens Mulder heeft Duitsland als geheel een overcapaciteit en is het netwerk Europees gekoppeld. De energievoorziening loopt daarom geen gevaar.
Is een ingrijpende en geforceerde transitie, van de oude fossiele energieproductie naar nieuwe duurzame productievormen wel te rechtvaardigen? Volgens Mulder is het draagvlak in Duitsland voor duurzame energie hoger dan in Nederland. Om duurzame opwekking marktconform te kunnen realiseren zou een prijsverhoging van 20% noodzakelijk zijn terwijl men in Nederland slechts 5% bereid is meer te betalen. De overheden bepalen op basis van deze onderzoeksuitkomsten haar subsidiebeleid.
Verder gaat het gesprek over het functioneren van de energiemarkt na de liberalisering. Volgens Mulder functioneert die markt sinds 10 jaar goed. De prijs ligt dicht bij de kosten en er is een goed werkende concurrentie door het openstellen van de grenzen en het makkelijk maken voor nieuwe toetreders.
Voel de urgentie voor een andere samenleving en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
Podcast
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.