Verdwijnt de Nederlandse taal?: Lale en Johan Koppenol

Het aantal studenten dat Nederlands gaat studeren is enorm aan het teruglopen. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft zelfs besloten de bacheloropleiding Nederlands niet langer aan te bieden. Lale bevraagt de hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de VU Johan Koppenol over deze ontwikkeling.
De desinteresse in de studie heeft volgens Koppenol meerdere oorzaken. Er bestaan nogal wat misverstanden over de studie. Zo is het vak Nederlands op de middelbare school niet hetzelfde als op het wetenschappelijk onderwijs. En door het lage aantal neerlandici dat afstudeert is het vinden van een baan niet meer zo lastig als vroeger. Of wordt de teruggang van het aantal studenten veroorzaakt doordat de belangstelling voor de eigen cultuur verdwijnt?
Het vak Nederlands moet weer aantrekkelijk worden gemaakt en haar bestaansrecht bewijzen. De waarde van deze studie valt dan misschien niet in euro's uit te drukken het is de taal die miljoenen mensen verbindt. Maar door de verengelsing en het marktdenken in het hoger onderwijs is geen makkelijke opgave.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.