Waarom Turken zich aangetrokken voelen tot hun leider en hun religie; Hans Moll met Celal Altuntas

Onze gesprekken zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Instituut voor Beeld en Geluid. Ze zijn relevant en blijven geldig voor de toekomst. Help deze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Schrijver Celal Altuntas praat met oud NRC journalist Hans Moll over het onbegrip tussen de blanke Nederlanders en 4 generaties Turken.


Waarom hebben Nederturken zo massaal op Erdogan gestemd, terwijl er inmiddels al vier generaties Turken in Nederland wonen. Volgens Altuntas begrijpen blanken Nederlanders na 50 jaar nog steeds niet hoe de cultuur van migranten in elkaar zit. Dat de Nederlanders nog steeds niet begrijpen dat mensen gevormd worden in een “wij” cultuur, terwijl de Nederlandse cultuur een “ik” cultuur is die centraal staat. Als kind wordt je in Nederland meegegeven dat je voor jezelf moet zorgen, dat je moet studeren, een carrière moet hebben en gebruik maakt van je vrijheid van meningsuiting. Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden en niet voor de regels van een religie. De andere kant is de collectieve cultuur, waar je als kind al wordt gevormd met de codes van je traditie en religie. Je bent niet alleen van jezelf maar ook van je omgeving. De hechting met de familie is veel groter en bepalender dan die in de westerse cultuur waar men veel makkelijker afstand neemt. Nederlanders begrijpen nog steeds die verschillen niet en hoe die cultuur in elkaar zit; waarom Turken zich zo aangetrokken voelen tot hun leider en hun religie.

 


[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.