Wat doen de Turken als Irak implodeert? Sven Hulleman en Önder Kaya

Sven Hulleman en Önder Kaya over de Turkse politiek in Noord-Irak.
Het is 1923 en we tekenen het Verdrag van Lausanne, aangaande de Eerste Wereldoorlog. Alleen met de geslaagde afloop van de Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1922) wisten Mustafa Kemal Ataturk en de zijnen bij de geallieerden grote concessies af te dwingen ten opzichte van het (niet-geratificeerde) Verdrag van Sèvres (1920). De geplande Koerdische onafhankelijke staat verdween in het niets, citeert Sven Hulleman een artikel van De Volkskrant uit 2003. Kaya betwist de woordkeuze van De Volkskrant en vertelt over de Turkse kijk op de zaak. Het Verdrag van Lausanne voorzag niet in het lot van het olierijke gebied van Mosoel, dat later bezegeld zou worden met de oprichting van de staat Irak, waarop het Verdrag van Ankara (1926) volgde. Hulleman vraagt wat er zal gebeuren als Irak implodeert. Vervalt daarmee ook het Verdrag van Ankara? Ligt het olierijke noorden van Irak dan voor de Turken voor het grijpen?
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer. 📌Cafe Weltschmerz is ook terug te vinden op alle grote podcast kanalen.[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.