“Wat knelt is die oude maakbaarheidsgedachte”; Esther van Fenema met Dick Swaab

Esther van Fenema gelooft niet in God maar in Dick Swaab!

Dick Frans Swaab is arts en neurobioloog, die bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Swaab leidt een onderzoeksgroep aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en is Chao Kuang Piu hoogleraar aan de Zhejiang Universiteit, Hangzhou, P.-R. China.
entrevista-a-dick-swaab_ampliacion
Dick Swaab schreef o.a. de boeken ‘Wij zijn ons brein’ en ‘Het creatieve brein’. Op het eerste boek werd boos gereageerd op het idee dat je niets kan veranderen aan je persoonlijkheid. Veel mensen kunnen het volgens Swaab moeilijk accepteren dat de maakbaarheidsgedachte niet werkt. Een idee uit de jaren zestig en zeventig dat iedereen alles kan worden, kan beslissen, of als je maar genoeg oefent en je best doet kan je naar de universiteit. Het knelt volgens Swaab dat men niet zo veel zelf kan sturen als je zou willen. Het karakter wordt volgens Swaab vastgelegd bij de vroege ontwikkeling en geeft veel mogelijkheden, maar ook beperkingen…….

Doneer CAFÉ WELTSCHMERZ we hebben uw hulp echt nodig!
NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.