‘Weltschmerz’
Het woord “Weltschmerz” is bedacht door de Duitse romantische schrijver Jean Paul, die het voor het eerst gebruikte in zijn roman Selina, in 1827.
Het betekent letterlijk ‘pijn hebben aan de wereld’.
Het is een pijnlijke vorm van weemoed, die voortkomt uit het besef van het tragische en onvolmaakte karakter van het bestaan: iedereen takelt af en sterft, iedereen is ten diepste eenzaam en niemand kan zich onttrekken aan de gemene en slechte kanten van mensen.
Romantische dichters als Pushkin, Shelley en Byron werden de pophelden van hun eeuw juist doordat ze onrecht, menselijk falen, verlies en verdriet voor het eerst beschreven in extreem persoonlijke, intieme termen.
Zij leden publiekelijk aan wat er niet deugde aan de wereld en tragisch is aan het leven. Bovendien waren ze woest aantrekkelijk en gingen ze vroeg dood.
Weltschmerz is de gekwetstheid die hoort bij de eeuwige opstand tegen het heden, die de jeugd sindsdien cultiveert.
Je ziet het onder de fratsen en absurditeiten van Dadaïsten en surrealisten, bij de Beats en abstract expressionisten van na de tweede wereldoorlog.
Weltschmerz is radicaal democratisch, het vereist geen scholing.
Altijd is er een verbinding met de rauwe expressie, de straat, de schending van de beschaafde omgang met pijn en verdriet en dus met het gevaar van zelfdestructie.
Weltschmerz verbindt dichter, ziener, outlaw, freak, hoer en junky.
Het is de romantische motor van rock ‘n roll, van het verhaal van James Dean en Kurt Cobain, van Villon en Kerouac.
Juist omdat het hoort bij de overgevoeligheid van de jeugd is Weltschmerz een woord met een ironische lading.
Zonder het te verraden een plek aan Weltschmerz geven als je niet jong meer bent, dat is de kunst.
Bij Weltschmerz hoort galgenhumor, maar ook de relativering van somberheid, het inzicht dat zwartkijken even maf en absurd is als naïef optimisme.
Échte Weltschmerz is dus stoer en lachwekkend, bruut en teder, simpel en gekunsteld, navelstaarderig en geëngageerd, kinderachtig en wijs, fatalistisch en opstandig, pessimistisch en geestig, serieus en vol zelfspot.
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.