Wie zitten er in de DNA databank en wat doen we er mee?; Rico Brouwer en Lex Meulenbroek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beheert de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken. Maar wat zit daar eigenlijk allemaal in en wie kan er allemaal bij? En hoe betrouwbaar is dat eigenlijk; DNA onderzoek als in de New York Times van 21 september jl. staat: ‘In a new study, 74 out of 108 crime laboratories implicated an innocent person in a hypothetical bank robbery’?
Rico Brouwer in gesprek met Lex Meulenbroek (auteur en forensisch onderzoeker bij het NFI).
De aanleiding voor dit gesprek zijn de bestaande en wellicht toekomstige mogelijkheden voor DNA onderzoek die leidde tot de aanhouding in de zaak Nicky Verstappen en de nieuwe DNA databank voor veiligheidsdiensten, waarover in de Wet op de Inlichting en Veiligheidsdiensten (WIV/Sleepwet) wordt gesproken.
In 2012 werden in Nederland de wettelijke mogelijkheden voor verwantschapsonderzoek op basis van DNA ingevoerd. Wat staat er eigenlijk in het voorstel van het NFI van 6 september jl. om aanvullende gegevens uit DNA – het Y profiel – op te slaan?
DNA is de afkorting voor Desoxyribonucleïnezuur. Een biochemisch macromolecuul dat fungeert als belangrijkste drager van erfelijke informatie in alle bekende organismen (Wikipedia). Het zit in iedere cel van je lichaam en ligt op de tafel van Café Weltschmerz.
Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nfi-verruiming-van-dna-opslag-zou-succes-enorm-vergroten/
bron: https://www.nytimes.com/2018/09/21/opinion/the-dangers-of-dna-testing.html

We besloten bij de geboorte van Café Weltschmerz non-profit te zijn en dat willen we ook blijven. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheidssubsidie’s en sponsoring, van politieke- en commerciële invloed, maar tegelijkertijd onze content wel voor iedereen beschikbaar houden. Om dat te kunnen blijven doen, vragen wij jullie hulp met een regelmatig klein of een eenmalig substantieel bedrag. Grotere bedragen kunnen via een ANBI-regeling. Met jullie bijdrage kunnen we Café Weltschmerz in de lucht houden, om in deze bizarre tijden vol desinformatie, tegenspraak blijvend te faciliteren.
Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13.


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.