Willem Middelkoop interviewt Dirk Bezemer; De financiële sector moet afgeslankt worden.

Dirk Bezemer studeerde economie en landbouwwetenschappen aan Wageningen University en promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij was onderzoeker aan het Imperial College van de universiteit van Londen en werkte onder meer als beleidsadviseur ontwikkelingseconomie voor de Britse overheid.

Dirk heeft in 2009 een lijst gemaakt van personen die de economische crisis hebben zien aankomen of zelfs voorspelt. Dit deed hij na een uitspraak van Nout Wellink die voor de camera riep:”kijk mij er niet op aan want niemand heeft deze crisis aan zien komen!” dat werd links en rechts door centrale bankdirecteuren herhaald. Bezemer kende een aantal personen die het wel hadden aan zien komen en ging gericht op onderzoek uit. Vele van hen werden niet serieus genomen, maar hebben uiteindelijk gelijk gekregen. Het onderzoek kreeg een academische status en heeft in wetenschappelijke kringen veel mensen wakker geschud.

Podcast

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13
04:06 De “Groupthink” bij academici en toezichthouders is zorgelijk. We moeten goed gaan nadenken over de prikkels bij het onafhankelijk denken bij wetenschappers en wat zijn de prikkels bij toezichthouders en centrale bankdirecteuren die de financiële wereld schade. Verstrengelingen van belangen op p[personeel niveau.
06:50 “Groupthink” verklaart: 1/3 werkte voor de FED, 1/3 werkt voor de FED en 1/3 wil voor de FED werken. Dit gaat ook op in Nederland, omdat we een enorm grote financiële sector hebben in vergelijking met de omvang van onze economie. Om die reden hebben banken en financiële instellingen zeer grote invloed in Nederland.
08:00 “Sustainable Finance Lab” en de kloof met een actiegroep als “Ons geld”.
11:00 De geheimzinnigheid over geldschepping; “Als bekend wordt hoe geld geschapen wordt hebben we morgen een revolutie”.
13:00 Geld is schuld. Als alle leningen betaald worden is het geld vernietigd.
18:30 Als je in een bubbel zit is het verschrikkelijk moeilijk om te zien wat er gebeurd.
19:20 We hebben niets geleerd! We zien dat er wel vastgoed gefinancierd wordt terwijl bedrijfsfinancieringen krimpen. Ook het lesmateriaal is na de crisis niet aangepast.
22:18 Definitie van geld; productief geld en niet productief geld.
24:30 Er heeft een omkering plaatsgevonden. De reële economie is een afgeleide geworden van de financiële economie. De schulden zijn op zorgelijk hoog niveau. Het effect van schulden is dat iedereen zijn geld naar de bank moet brengen om af te lossen en dat is verloren koopkracht voor de economie. dan kan je niet groeien.
27:00 het is wachten op de volgende crisis om dan een schuldsanering op gang te brengen. De financiële markten worden gedreven door sentiment. Het is carentieel bellen blazen!
28:10 Het financiële systeem bevoordeeld private bankiers en iedereen die uit is op vermogens winsten en niet die uit zijn op innovatie en productie. Dat ligt aan de manier wij met het systeem omgaan.
31:00 De schulden zijn zo hoog geworden dat deze afgeschreven moeten worden en de macht van de financiële partijen kleiner. De financiële sector moet afgeslankt worden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.