Willem Middelkoop interviewt Theo Kocken; We zijn roekeloos met modellen!


Theo Kocken studeerde af in Bedrijfskunde (Eindhoven), in Econometrie (Tilburg) en promoveerde aan de VU (Amsterdam). Momenteel is hij CEO van de door hem in 2000 gestarte risk management onderneming Cardano. Daarvoor werkte hij vanaf 1990 in de bankensector, onder meer als hoofd market risk bij ING (1994-1997) en Rabobank International (1997-2000).
Zijn laatste project is “BOOM BUST BOOM”. Een documentaire, gemaakt samen met onder andere Terry Jones van Monty Python Deze legt de relatie uit tussen enerzijds de economische crisis en anderzijds de rol van menselijk gedrag daarbij.
http://www.npodoc.nl/speel.WO_VPRO_1928460.html
Podcast

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

01:02 Introductie Theo Kocken.
Kocken ontwikkeld met zijn bedrijf CARDANO economische risicomodellen. Hij kwam er achter dat de bestaande modellen niet kloppen. Kocken wijst er op dat wanneer de bewegelijkheid van de markt afneemt, de risico’s juist toe nemen. Zelfs bij de DNB worden modellen gehanteerd die zich beperken tot een terugblik van 5 jaar, terwijl Kocken adviseert 50 of zelfs tot 100 jaar terug te blikken om iets te kunnen leren over risico.
04:38 Met zijn bedrijf CARDANO adviseert Kocken de financiële sector op risico gebied. In Engeland bepaald CARDANO het beleggingsbeleid van pensioenfondsen met als doel om op een heel robuuste manier zowel de goede tijden als in slechte tijden rendement te creëren.
07:30 De manier waarop de overheid schulden maakt kan leiden tot het faillissement van het financiële systeem. Terugbetalen lijkt niet realistisch en daarom is op termijn een mondiale schuldsanering, met een enorme uitval van vraag tot gevolg.
10:00 De crisis is bedoeld om domme bedrijven failliet te laten gaan en innovatieve bedrijven kansen te bieden. Deze crisis laat domme bedrijven doorleven, terwijl kleine en jonge bedrijven moeilijk aan financiering komen.
11:23 Over Greenspan. (“We hebben ontdekt dat er een fout zit in de realiteit”)
14:05 Studenten economie krijgen nog steeds op oude ideeën gebaseerd lesmateriaal, zonder de kennis van de crisis daarin verwerkt.
16:00 BOOM BUST BOOM
18:40 De crisis heeft ook het gedrag van de speculerende en sparende massa niet verandert. De reflexiviteit creëert een bubbel.
19:50 De monetaire economie wordt opgeblazen door een overheid die de monetaire risico’s niet beteugeld, maar daar zelf de veroorzaker van is.
22:50 Een disruptie van het monetaire systeem.
23:30 Is goud de natuurlijke vijand van ongedekt geld geworden?
26:00 Kapitalisme is verworden tot Staatskapitalisme. “Marktcommunisme”
28:30 We moeten ontschulden. Als de spelletjes van Draghi zijn afgelopen, storten de financiële markten in. Daarna kunnen we pas saneren.
29:40 Alles gaat de verkeerde kant op!
34:30 EINDE

Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.