Voeding onder de loep #3: Margarine is funest voor je gezondheid

Voeding onder de loep #3: Margarine is funest voor je gezondheid

Margarine is misschien wel het meest populaire alternatief voor echte boter. Het is gemakkelijk te verkrijgen en heeft een langere houdbaarheid dan boter. Maar helaas is er één groot probleem: margarine is allesbehalve gezond. Het zit namelijk boordevol schadelijke ingrediënten zoals transvetten en industriële zaadoliën.

De ironie is dat veel merken van margarine op hun verpakking de term ‘heart healthy’ gebruiken, terwijl het consumeren van margarine juist het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Dit komt omdat margarine vaak transvetten bevat, die het LDL-cholesterol in het bloed verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Daarnaast bevatten veel margarines ook gehydrogeneerde plantaardige oliën, zoals sojaolie en katoenzaadolie. Deze oliën bevatten hoge niveaus van omega-6-vetzuren, die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen.

Maar er is meer. Margarine bevat vaak ook kleurstoffen, conserveermiddelen en emulgatoren die de smaak, textuur en kleur verbeteren. Deze stoffen kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken en worden soms in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen.

Ingrediënten

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de ingrediënten van een veelgebruikt merk margarine, Becel.

Becel bevat onder andere zonnebloemolie, sojaolie, palmolie en water. Hoewel deze ingrediënten op het eerste gezicht misschien gezond lijken, hebben ze eigenlijk allemaal een negatieve invloed op ons lichaam.

Zonnebloemolie en sojaolie zijn bijvoorbeeld beide rijk aan omega-6-vetzuren, die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Bovendien worden deze oliën vaak bewerkt en verhit tijdens het productieproces, wat kan leiden tot schadelijke stoffen zoals transvetten.

Daarnaast bevat margarine vaak ook kunstmatige ingrediënten, zoals emulgatoren, stabilisatoren en kleurstoffen. Deze ingrediënten kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken en hebben mogelijk negatieve effecten op de darmgezondheid en het immuunsysteem.

Echte, biologische boter

Echte (let wel: biologische) boter, die slechts room en zout bevat, is daarentegen is veel gezonder dan margarine. Dit komt omdat boter verzadigde vetten bevat, die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Verzadigde vetten helpen bijvoorbeeld bij het absorberen van voedingsstoffen uit ons voedsel en zijn nodig voor de aanmaak van hormonen en celmembranen.

Er heerst nog steeds veel verwarring over verzadigde vetten en de gezondheidseffecten hiervan. In het verleden werd gedacht dat verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten zouden verhogen, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit niet het geval is. Sterker nog, het consumeren van verzadigde vetten kan juist een positief effect hebben op de gezondheid.

Verzadigde vetten zijn de vetten die het meest voorkomen in dierlijk vlees en vetten, zoals boter van koeien en reuzel van varkens. Verzadigde vetten komen ook voor in tropische oliën zoals kokos- en palmolie.

De consumptie van verzadigde vetten krijgt een slechte reputatie door organisaties als de AHA, die beweren dat ze de factoren die tot hartaandoeningen leiden verhogen.

Hoewel de consumptie van verzadigde vetten de afgelopen eeuw relatief stabiel is gebleven (en in de jaren 1900 zelfs een duik nam), is de consumptie van zaadoliën drastisch toegenomen, samen met de toename van hartziekten.

Bovendien vond een recent onderzoek uit 2014 geen voordeel voor de algehele gezondheid van het verminderen van verzadigde vetten of het verhogen van PUFA’s uit zaadoliën. De uitkomst van het onderzoek ondersteunt niet de huidige voedingsrichtlijnen die consumenten aansporen om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten in de vorm van zaadoliën. Lees hier verder over dit onderwerp.

Vitamines

Daarnaast bevat echte boter ook voedingsstoffen zoals vitamine A, D en K2 en geconjugeerd linolzuur (CLA). Dit zijn belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid en die niet in margarine voorkomen.

Kortom, als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor margarine, dan is echte boter de beste keuze. Verzadigde vetten zijn gezond en noodzakelijk voor ons lichaam en echte boter bevat daarnaast belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Dus ga voor die lekkere klont boter op je brood of in je recept en laat die not-so-heart-healthy margarine maar links liggen!

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.